Трябва ли да се разделя с домашната си котка, когато разбера, че съм бременна?

Сподели

Когато се появят щастливите две чертички на теста за бременност, веднага отиваме за потвърждение при акушер-гинеколог. И много често заедно с другите съвети получаваме и този: веднага да се разделим с домашната си котка, защото тя може да ни зарази с токсоплазмоза – заболяване, което е опасно за развиващия се плод. Аз поне съм получавала такива инструкции от лекаря си при всяка бременност. Но до колко този страх е оправдан?

Нека разгледаме малко по-подробно токсоплазмозата. Причинява се от едноклетъчният паразит Toxoplasma gondii, краен гостоприемник на който е котката, а междинни гостоприемници са почти всички топлокръвни животни, включително човека. Котката се заразява, когато изяде инфектирана жертва, ако има възможност да ловува или ѝ бъде дадено сурово месо или мляко от междинен гостоприемник. В червата ѝ паразитът се развива за три до десет дни и започва да отделя миниатюрни яйчица, наречени ооцисти. Те се излъчват с изпражненията, където обаче трябва да престоят един до пет дни за да „узреят“ и да бъдат способни да инвазират нов гостоприемник. Забележете, че отделянето на ооцисти от заразената котка продължава само 10-14 дни. През това време организмът ѝ образува защитни антитела, които подтискат паразита и той напуска червата. В повечето случаи клинична картина няма. Само имуносупресирани животни, новородени котенца от заразени по време на бременността майки и подрастващи може да проявят признаци на заболяване. След тези 10-14 дни котката вече е имунна, не отделя ооцисти, съответно не е източник на инфекция.

 

котка животно

Снимка: iStock

 

Междинните гостоприемници, между които е човекът, също рядко развиват заболяване, освен ако имунната им система не е увредена по някаква причина. Опасността е за бременните, при които може да се засегне плода.

Дали обаче домашната ни котка, която едва ли пускаме да ловува или пък храним със сурово месо и мляко, е наистина опасност за бременността ни? Малко вероятно е такова животно да има достъп до този паразит, ако не напуска дома ни. Ако имате котка, която скита навън и се прибира, тогава е по-вероятно да е срещнала токсоплазмата. Но в такъв случай е много вероятно да е преболедувала и вече да е имунна, което свежда вероятността да излъчва ооцисти до нула. Ако искате да знаете със сигурност, може да заведете животното при вашия ветеринарен лекар, който ще вземе кръв и ще я изследва за наличие на антитела срещу Toxoplasma gondii. Ако котката ви има такива, не се тревожете. Може да се заразите с този паразит отвсякъде другаде, но не и от домашния си любимец. Ако обаче няма антитела, бъдете особено предпазливи с храненето и достъпа на животното навън, защото ако се зарази точно когато сте бременна, ще започне да излъчва ооцисти, опасни за нероденото ви бебе.

 

жена котка

Снимка: iStock

 

Опасността съществува само ако вие също никога не сте се срещали с паразита и се заразите точно по време на бременността. Защото има голяма вероятност някога в живота си да сте се заразили, например хапвайки недобре измита салата в някой ресторант. Преболедуването може да бъде безсимптомно или с грипоподобни признаци и ви оставя с имунитет, който ще ви предпази от заразяване. Единственият начин да разберете дали това се е случило е като се изследвате за антитела. Ако се окаже, че някога сте преболедували, задраскайте токсоплазмозата от списъка с притеснения по време на бременността.

Съветът бременни жени да се въздържат от почистване на котешката тоалетна у дома също подлежи на коментар. Разгледахме каква е вероятността домашната ви котка да се зарази с токсоплазмоза. Но дори това да се случи, например открадвайки от кофата обрезките от месото, което сте готвили, все пак на ооцистите са необходими минимум 24 часа, за да станат инвазиоспособни. Ако просто почиствате тоалетната редовно и не оставяте изпражнения в нея повече от ден, опасност няма.

 

жена котка бременност

Снимка: iStock

 

След като свалихме от плещите на домашната котка товара, че е враг номер едно за бременната жена, нека все пак уточним как можем да избегнем заразяването с този паразит.

Има няколко важни правила:

  1. Измивайте добре плодовете и зеленчуците преди консумация. Замърсените с ооцисти зеленчуци са главният източник на заразата.
  2. Консумирайте месо и местни продукти, които са преминали термична обработка поне за 20 мин. при 100′ С. Също измивайте добре ръцете си и работните повърхности след работа със сурово месо.
  3. Не пийте сурово мляко и не давайте сурово мляко на котката си. При някои видове животни, крави и овце например, токсоплазми може да се излъчват с млякото.
  4. Носете ръкавици или измивайте добре ръцете си след работа с пръст, пясък или почва. Работата в градината, където почвата може да е замърсена с ооцисти от скитащи котки, или пресаждането на цветя у дома с пръст с неизяснен произход са също възможни начини за заразяване.
  5. Ако се случи да галите непозната котка, измивайте добре ръцете си.
  6. И разбира се, не хранете домашната си котка със сурови животински продукти и ѝ ограничете достъпа до боклука

Приятно бременеене с любимата котка в скута!

Източник ohnamama.bg