Kога прeз 2023 г. се посреща Сирни Заговезни – седем седмици преди Великден?

Сподели

На днешния ден, седем седмици преди Великден се посреща Сирни Заговезни – тази година е на  26-ти февруари 2023 година – неделя, това е „Неделята на сеопрощението“ или „Прошки“ – по-младите искат прошка от по-старите, децата от родителите, а младоженците от кумовете…

В Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните прегрешения, с които всеки ден го „прогневяваме“… Прошки се искат с думите: „Прощавай” отговора обикновено е: „Простено да ти е от мене и от Господа Бога“. Прошката е сред великите символи на човешкия морал и благородство, защото само човекът с дълбок вътрешен мир може искрено да прости и да поиска прошка.

На този ден си спомняме Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.“ Затова днес църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат възкръсналия Христос…

Празничната трапеза: Тя е особено богата на млечни продукти, яйца и риба. Приготвят се също баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки.

На Сирни Заговезни цялото семейство се събира на трапезата. Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.