Днес, 28 ноември, е Деня на Червената планета

Сподели

Денят на Червената планета, 28 ноември, признава планетата, която пленява човешките наблюдатели от безброй години, Марс. Точно сега знаем, че Марс е червен благодарение на снимки, изпратени обратно към Земята от американски роувъри.

В продължение на векове невъоръженото човешко око е било в състояние да открие червеникавия оттенък на четвъртата планета на Слънчевата система, блещукаща в нощното небе. Учените не знаеха, че червеното на повърхността на Марс идва от превес на железен оксид, обикновена ръжда. В Деня на Червената планета празнуваме нашето очарование от Марс, заедно с всички научни постижения в разбирането на прашната планета.

Около 400 г. пр. н. е. вавилонците започват да водят записи за небесни събития. Те нарекоха Марс „Нергал“, Кралят на конфликтите, уж заради връзката между цвета на планетата и кръвта, пролята по време на въоръжени сблъсъци с врагове. Древните гърци и римляни също трябва да са направили асоциацията, защото и в двата им пантеона Арес и Марс, съответно, са били известни като боговете на войната.

С течение на времето и стана възможност човек един ден да пътува сред звездите, автори и режисьори се възползваха от чувството за чудо около Червената планета и създаваха произведения на научна фантастика и просто фантазия, представяйки си как вървят по тази ръждива земя .

Един голям въпрос беше дали Марс съдържа добра старомодна вода, източник на всеки живот на планета.

1964 г Четвъртият път е очарованието?

Mariner 4 – първата успешна мисия на Марс – стартира от нос Канаверал, Флорида.

снимка Интернет