Как да изберем най-добрата храна за домашния любимец

Сподели

С толкова много видове храни има в магазина за домашни любимци!

Много често взимаме за нашите космати приятели и от близкия магазин, където има сектор специален за тях. Много пъти се объркваме, кое е добре да вземем!

Какво трябва да търся на етикета за храна?

Въпреки че може би да звучи много просто, „пълноценно и балансирано“. Да, това е официален термин, използван от компаниите за храни за домашни любимци.

Храната е така направена, че да отговаря за пълноценните хранителни нужди на вашия домашен любимец и трябва да видите тази формулировка върху опаковката на продукта.

 Трябва да има и описано и одобрено от AAFCO, асоциация на доброволни членове на агенции, която, наред с други неща, определя минимални и максимални изисквания за хранителните вещества в храната за домашни любимци, като посочва хранителната стоиност и предназначението на храната.

Трябва да потърсете етапа на живот на вашия домашен любимец: растеж спрямо поддръжка за възрастни.

„Важно е да се знае за хранителни вещества, които се различават според нуждата от растеж в сравнение с поддръжката за възрастни, а именно

  • протеини,
  • калций,
  • фосфор
  • и мазнини

, казва Валери Паркър, DVM, сертифициран ветеринарен диетолог и доцент във Ветеринарния колеж на държавния университет в Охайо.

Също е важно да се провери и за начин на живот и активност. „Не всяко куче ще ходи на разходки или туризъм – някои са по диваните.

Същото за котките: Някои са котки

  • на открито;
  • на закрито ; 

Кларк и д-р Паркър предупреждават, че списъкът на съставките може да бъде труден за тълкуване. Съставки като месни субпродукти (т.е. месо от органи) може да не звучат привлекателно за хората, но да са подходящи за вашето куче. Дори при полезните добавки няма начин да се разбере колко от тези съставки всъщност са включени във формулата.

„Някои осигуряват функционални ползи, но тъй като не знаем какъв е процентът в диетата, не знаем дали е в терапевтична доза. Боровинките са страхотни антиоксиданти , но ако не добавят тон боровинки, няма да видите тези ползи “, казва Кларк.

Снимка Pixabay