Днес, 21 декември, започва Астрономическата Зима

Сподели

Зимата е най-студеният сезон през годината в полярните и умерените зони ; не се среща в по-голямата част от тропическата зона . Настъпва след есента и преди пролетта през всяка година. Зимата се причинява от оста на Земята в това полукълбо , ориентирано далеч от Слънцето .

В Северното полукълбо някои власти определят зимния период въз основа на астрономически фиксирани точки (т.е. на базата само на положението на Земята в орбитата около Слънцето), независимо от метеорологичните условия. В една версия на това определение зимата започва в зимното слънцестоене и завършва в мартското равноденствие .  Тези дати са малко по-късни от тези, използвани за определяне на началото и края на метеорологичната зима – обикновено се счита, че обхващат целия декември, януари и февруари в Северното полукълбо и юни, юли и август в Южното.

Астрономически, зимното слънцестоене, като денят в годината, който има най-малко часове дневна светлина, трябва да е в средата на сезона, но сезонното изоставане означава, че най-студеният период обикновено следва слънцестоенето с няколко седмици. В някои култури сезонът се счита за започващ в слънцестоенето и завършващ в следното равноденствие в Северното полукълбо, в зависимост от годината, това съответства на периода между 20, 21 или 22 декември и 19, 20 или 21 март.