Сподели
На 6 май почитаме един от най-големите християнски празници – Гергьовден. Може би е един от най-големите български празници. Името Георги е едно от най-често срещаните имена в България, дори може да се каже, че изпреварва Ивановците. Така празника предвещава лятото свързва се с много обичай свързани със земеделието, скотовъдството и здравето.

На този ден отбелязваме още Ден на храбростта и Българската армия.

Това е ден, в който свеждаме глава пред героизма и патриотизма на българските офицери, сержанти и войници.Смелост и увереност във всяко начинание!

Празникът е официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър I Батенберг. 

Иконите на Свети Георги Победоносец се изобразява на бял кон пронизващ змея с копие.
Светията е почитан както от християни, така и от мюсюлмани.

Празнуват българските овчари и хората, занимаващи се с овцевъдство. Професионален празник и на всички, които се занимават с българската етнография.

Традицията на Гергьовден е да се яде агне.

Съществува легенда за обреден ритуал, че на Гергьовден агнето се коли до бяла стена на къща или друга стопанска постройка. Кръвта, която блика от прерязаното гърло на агнето по правило облива стената. По петната, които остават, се гадае каква ще бъде годината – добра и плодородна или бедна.

Друг ритуал повелява, кръвта на закланото гергьовско агне да се поръси по земята, за да носи плодородие.

Народът разделя годината на два цикъла: летен – от Гергьовден до Димитровден, и зимен – от Димитровден до Гергьовден.

Нека във всеки дом да има здраве, вяра и благоденствие, нека бъдем по-смели, по-успешни и по-добри! На всички именици пожелавам да носят името си с гордост!
Честит празник!
Името Георги означава земеделец – гео (земя) и ерго (работя)
                                                                                    Един от най-големите традиционен християнски празник: Гергьовден

Знаете ли, че на този празник има традиция, най-ранобудният в къщата излиза да бере коприва, която след това удря в ходилата на всички у дома, за да прогони злото.