05.05.2024
Сподели

 

Височината на монумента е 35 метра

Гигантска статуя на Буда беше открита в събота в дзен будистки манастир в Ибирасу, в северната част на бразилския щат Еспирито Санто, предаде ТАСС. Според телевизионния канал „Глобо“ това е най-голямата статуя на Буда в Бразилия.

Издигането на монумента приключи през октомври 2020 г. През декември същата година статуята беше осветена според будистки обред – ритуал на „отваряне на очите“. Откриването на гигантската 350-тонна статуя от стоманобетон първоначално беше предвидено за април тази година, но плановете бяха осуетени от коронавирусната пандемия.

Нова статуя на Исус Христос в Бразилия ще бъде по-висока от тази в Рио

Още преди откриването си статуята на Буда започна да привлича много хора. От манастира казват, че всеки уикенд идват около 4000 души, които могат да я видят безплатно и по всяко време, съобщава „Глобо“.

Височината на монумента е 35 метра – с 5 метра повече от прочутата статуя на Христос Спасител в Рио де Жанейро. Макар да е „визитка на страната“, тя е по-ниска от другите бразилски скулптури. Сред тях са 31,5-метрова статуя на Спасителя, друга строяща се 35-метрова статуя на Христос, 45-метрова статуя на Богородица от Фатима, 56-метрова статуя на Света Рита от Каша.

За най-високия монумент в страната обаче се смята копие на Статуята на Свободата, издигнато на 18 юни 2011 г. на паркинга на хипермаркет в град Бара Веля. Появата му е по инициатива на собственика на търговската верига.

Снимка iStock

Източник БТА