Видове масла за готвене. Ти кое използваш?

Сподели

Когато избираш каква мазнина да използваш, добре е да знаеш как  е полезна, дали ще е за салата, пържене или печене. Различните видовете мазнини са вкусни при нагряване, други са неподходящи за термична обработка, защото са по-вредни и развалят вкуса на ястието. 

В този списък ще има информация за видовете масла, начин на устойчивост на топлината и изгаряне.

1. Краве масло

Кравето масло доскоро, както знаеш бе отричано заради високото съдържание на животински наситени мазнини.
Маслото съдържа мастно разтворимите витамини А, D, Е и К . Линолова киселина (CLA) в състава на маслото помага за отслабване има силни противоракови свойства, а бутиратите – соли на маслената (бутанова) киселина – се борят с възпалението, подобряват здравето на червата.
Маслото е с високо съдържание на наситени мазнини и много по-безопасен за готвене от растителни масла, които са склонни към окисляване и много високи в омега-6.
По-добре е да се използва за готвене или добавете малко вкус към зеленчуците.
Може да добавяте масло към кафето си сутрин.
Важен момент:  Точката на горене на кравето масло е 177°C.

2. Кокосово масло

Kокосовото масло е изключително високо в наситените мазнини (маслото е около 90% наситено).
Наситените мазнини на кокосовото масло са невероятно устойчиви на топлина, това го прави най-добрият избор на готвене при високи температури. Неизгаря и запазва всичките си полезни качества дори и след термичната обработка.
Кокосовото масло може да се приготви всичко от месо до десерти.
На пазара има два вида кокосово масло – нерафинирано и рафинирано. Маслото от кокос при много студена температура придобива твърда бяла консистенция, а на топло се втечнява напълно.

Важен момент:  При нагряване, нерафинираното кокосово масло започва да пуши при 170 градуса Целзий, докато рафинираното при 232 градуса.

Знаеш ли?

Ако ти свърши дизеловото гориво и нямаш наблизо бензиностанция, спокойно можете да сипеш няколко литра кокосово олио в резервоара!

3. Зехтин

Зехтинът е маслиново масло извличано от плодовете на маслиновите дървета (Olea europaea). Видове зехтин:
1. Extra virgin olive oil – той се получава от първото студено пресоване. Неговата киселинност е ниска между 0,8% и 1%.
2. Virgin olive oil се нарича зехтинът, получен при второто студено пресоване.Този зехтин не е с лошо качество, защото при производството му не се използват никакви химикали. Този вид отстъпва на първия само по вкусови качества и по-висока киселинност (до 2%).
3. Т. нар. зехтин „лампанте“ (исп. ез.: lampante – от lámpara (лампа), защото в миналото се е използвал за горенето на лампи).
4. Olive oil е зехтин, получен от субстрата, използван при получаването на първия. В него се съдържат доста по-малко полезни вещества, представлява смесица от рефиниран зехтин със зехтин върджин или екстра върджин зехтин.

5. Pure olive oil се получава при второ студено пресоване и при него се използват химикали.[1]
6.Рафинираният зехтин представлява т. нар. лампанте, който е преминал през процеса на пречистване чрез дестилация при висока температура и химически продукти, които спомагат за намалянето на киселинността и отнемането на лошата миризма и вкус.

4.Масло от авокадо

Маслото от авокадо е чрез студено пресоване на месестата част, и не позволява загубата на хранителни вещества от плода и качествата му се пренасят в отделеното масло.
Маслото от авокадо има разнообразно приложение – овкусяване на салати, за приготвяне на маринати, при задушаване на зеленчуци и масло, както и при пържене или паниране. Вкусът му е деликатен и може да бъде използва за гарниране на студена супа , домашна пица или препечени филийки.

Ключов момент: За 250 мл са необходими между 15 и 18 плода. Авокадовото масло е с една от най-високите точки на димене сред растителните мазнини 249°С и придава дискретен ядков аромат на храната.

5. Свинска мас

Свинската мас се отделя след термична обработка и се получава от лой или сланина от прасе.  Среща се в две форми – твърда (нормално състояние) и течна (при загряване). С разтопена мас се задушават зеленчуци при висока температура, пържи се месо или печене.

Сравнителни характеристики на мазнини за готвене (на 100 g)

Общо мазнини Наситени мазнини Мононенаситени
мазнини
Полинаситени
мазнини
Точка на задимяване
Kраве масло

81 g

51 g 21 g 3 g 177 °C
Kокосовото масло

100 g

86,5 до 90%  1,5 до 2% 86 mg

170 – 232 °C

Зехтин

100 g

14 g 73 g 11 g

216 °C

Масло от авокадо

100 g

12 g 71 g 13 g

249°C

Свинска мас 100 g 39 g 45 g 11 g

188 °C

Снимки pixabay.com

7 thoughts on “Видове масла за готвене. Ти кое използваш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *