Сподели

Авокадото e представител от семейство Лаврови. Авокадото произхожда от южно Мексико, но се отглежда от Рио Гранде до централно Перу.

Авокадото е висококалоричен плод, но с нисък гликемичен индекс. Авокадото ускорява метаболизма и подобрява храносмилането.

Плътността на плода е най-близко до кората има високо съдържание на мастни киселини, калий, фибри, антиоксиданти и витамините В12 и Е.

Препоръчва се от диетолозите да се използва нож, с който внимателно да се изреже здравата тъмнозелена част от плътността на кожата, която е полезната част от месото на плода, а не да се дълбае с прибори с лъжица или вилица.

Здравословните качества на авокадото:

– Авокадото укрепва имунната система.

– Авокадото намалява риска от сърдечносъдови, чернодробни, ракови, очни, жлъчни и бъбречни заболявания.

– Авокадото нормализира кръвното налягане.

– Авокадото е добър стабилизатор на нервната система.

– Авокадото предпазва от захарен диабет, гастрит, язва и анемия.

– Авокадото намалява нивото на “лошия” холестерол в кръвта.

Интересен факт

Авокадото е ЕДИН полезен зеленчук за здравето и правилното функциониране на матката и шийката на матката. Той е с формата на маточна шийка. Изследвания доказват, че бременна жена, която редовно приема авокадо, може по-лесно да балансира хормоните си, свалянето на излишно тегло и дори да предотврати рак на шийката на матката. Интересен факт е, че както на едно бебе му отнема 9 месеца, за да се развие изцяло в утробата на майката, така и на авокадото му отнема 9 месеца докато се превърне от цвят в узрял плод.

 

6 thoughts on “Авокадо – здравословни качества

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *