Сланината полезна и любима храна на трапезата.

Сподели

Сланината е една от любимите храни на българина, висококалоричен продукт, в 100 грама има 770 ккал. Тя съдържа редица важни витамини като А, В1, В2, В3, В6, В12, D, Е, както и минерали като калций, магнезий, цинк, желязо, фосфор, селен и др.

Богата на минерала селен, който е мощен антиоксидант. По статистика голям дял от населението има дефицит, като в Русия е за 80%. За спортистите, бременните и пушачите селена е жизнено необходим. Консумацията на сланина  води до укрепване на имунната система, поддържане на репродуктивните функции и спомагане доброто здраве на черния дроб.

Сланината не само че не повишава значително холестеролам но съдържа в себе си лецитин – фосфолипид, който в съчетание с мастноразтворимите A, D и C витамини, и полиненаситените мастни киселин. Препоръчително е да се консумира дневно – 30 мг. сланина дневно, дори нивото на холестерол се понижава.

Друга важна съставка на сланината е арахидоновата киселина. Според много специалисти тя е незаменима мастна киселина, която е важна част от фосфолипидите, които пък са съставни елементи в клетъчната мембрана, в мозъчната, в чернодробната и в мускулната тъкан.

В мозъчната тъкан тази киселина играе ролята на последна преграда, която възспира свободните радикали, а в мускулната спомага за транспорта на хранителните вещества.

Арахидоновата киселина помага и за регулирането на множество процеси в човешкото тяло, такива са възпалителните, състоянието на бронхите, на червата и др. Количеството на „магическата” киселина е около 2% от състава на сланината. Това е с 10 пъти повече, отколкото в кравето масло.

Най-подходящото време за консумация на сланина е сутрин, защото тогава тя зарежда със сила, подпомага храносмилателния процес и прочиства организма.

Чесънът най-често се  употребява заедно със сланина, също има голямо количество селен.
Диетолозите препоръчват да се хапва сланина със сурови зеленчуци. Салатата се подправя с натурален оцет и нерафинирано олио, като комбинацията става силен антиоксидант.

Руски диетолози проведоха изследване и доказаха, че сланината е полезна за организма и може да предотврати риска от появата на опасни заболявания. Тя съдържа не само витамини и микроелементи, а и други вещества, укрепващи здравето. Това е и причината сланината да подсилва имунитета. Тя може още да подобри дейността на главния мозък, което в значителна степен понижава вероятността от болестта на Алцхаймер, твърдят учените.

3 thoughts on “Сланината полезна и любима храна на трапезата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За теб Copyright © 2023 All rights reserved. | www.zatebbg.net