11 юли: Почитаме Света Олга

Сподели

На 11 юли почитаме паметта на Света равноапостолна княгиня Олга, която покръства  руския народ – благодарение на нея русите приемат християнската вяра

Рожденото  име на Света Олга е било Елена. Според историците тя е била  българка,  родена в Плиска, внучка на Цар Борис І – Михаил, покръстител на българите и е племенница на цар Симеон Велики.

Княгиня Елена заминава за Киев, където става съпруга на младия княз Игор, който  е езичник, където приема руското име Олга.

Закърмена от ранно детство с християнските завети на своя дядо, Цар Борис-Михаил,  макар и много трудно, Елена успява да покръсти  своя съпруг, княз Игор, както и целия народ на Киевска Русия.

Животът на Света Олга е разказан от  писателя  Миладин Апостолов, който публикува през 2009 г. своя исторически роман „Великата княгиня Елена-Олга”.

Света Олга е почитана изключително много в днешна Русия като баба великия руски княз Владимир І, който е канонизиран за светец и когото  почитаме на 15 юли, и  прабаба на прочутите руски светци – княз Борис и княз Глеб.

 На 11 юли имен ден празнуват  Олга, Оля, Олена, Олег.

Източник: Е-ЗдравеЙ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *