24.06.2024
Сподели

Имен ден днес празнуват Марин, Марина, Маринела

Денят, в който православните християни почитат паметта на света великомъченица Марина, е на 17 юли, а сред католиците се отбелезва  на 20 юли – Света Маргарита Антиохийска.

Интересен факт за Света Марина и католицизма

През 1969 година Папа Павел VI я изважда от католическия календар, поради съмнението, че Света Марина никога не е съществувала.

Светицата е родена в Антиохия Писидийска и била дъщеря на жрец идолопоклонник,  живяла през III век . Въпреки младата си възраст – само 16 години, тя е била убита мъченически.

В българските народни вярвания, светицата е наричана Огнена Марина и символизира небесния огън. Тя е покровителка на жътвата, нивите и сеитбите, мълниите, водите  и Южното Черноморие. Иконописният канон я изобразява на трон, като лявата й ръка е пред гърдите, а в дясната държи кръст.

Денят на света Марина и разпространението в България

България се разпространява вярването, че светицата Марина е сестра на свети Илия, който е известен като светец-градушкар. Според легендата, света Марина всяка година скрива от свети Илия датата на неговия празник, за да предпази полетата от пожари или да предотврати изпращането на буря и градушка върху земята

На 17 юли се празнува паметта на света великомъченица Марина, което е третият ден от т.нар. „горещници“. Тези дни са посветени на християнските светци Юлия, Марина и Емилиян, но най-силно се почитат първият и третият горещник. Според народните вярвания, всичко, което се изработи през тези дни, ще изгори, поради което жените избягват ръкоделието.

На този ден се пали жив огън, който се прескача за здраве.

Всяка семейство взима огъня и запалва домашното огнище. Смята се, че през тези дни дори от най-засъхналите корита извира вода и който се окъпе в тази топла вода, няма да боледува през цялата година. Освен това, започват седенките, изпълнени с магии за любов.

На 17 юли имат имен ден Марин, Марина и Маринела и производни!

Честит празник на всички празнуващи този хубав християнски празник Света Марина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *