0 1 min 3 години
Сподели

Йозтюрк Оран е собственик на фармацевтичната компания VisCoran Ilac Sanayii

Близък съюзник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган се готви да започне производство на руската ваксина срещу COVID-19 Sputnik V в рамките на сключена от месеци сделка, забулена в тайна, пише Bloomberg.

Йозтюрк Оран, председателят на Ислямската банка Vakif Katilim и собственик на фармацевтичната компания VisCoran Ilac Sanayii, e подписал споразумение с Руския фонд за директни инвестиции за производство на ваксината в Турция. Кирил Дмитриев, ръководител на фонда, потвърди споразумението за съвместно производство с турска компания, но отказа да посочи коя е тя.

Оран, който е доверен сътрудник на Ердоган от ранните дни на политическата кариера на президента, заяви пред Bloomberg, че VisCoran е подписал споразумението на 16 август, много преди да се установи, че ефективността на руската ваксина е над 90% в клиничните изпитания. Частната VisCoran няма способността да произвежда масово Sputnik V, така че по-голямата част от работата вероятно ще бъде възложена на една от малкото турски фирми, които притежават техническия капацитет за масово производство, уточни Оран.
Оран и Дмитриев отказаха да предоставят производствен график.

Преговорите за съвместно производство започнаха, след като руският президент Владимир Путин засегна въпроса с Ердоган, заяви през декември турският външен министър Мевлют Чавушоглу, информира bloombergtv.bg.

Двамата лидери сближиха държавите си във военно и търговско отношение през последните години, предизвиквайки загриженост сред по-старите западни съюзници на Турция относно топлите връзки между Анкара и Москва. Решението на Турция да закупи руска противоракетна отбрана предизвика санкции от страна на САЩ и турската армия беше изключена от програмата за съвместно производство на изтребителите F-35.

Дмитриев обори наличието на какъвто и да е политически мотив по сделката за Sputnik V, като заяви, че е напълно естествено за турските компании да се интересуват от получаването на лиценз за производството на „най-добрата ваксина в света“.

Според Оран Турция може в крайна сметка да произведе повече дози, отколкото се нуждае, за да ваксинира своите 83 милиона граждани и 5-те милиона бежанци, които пребивават на нейна територия, позволявайки ѝ да изнася медикамента в останалия свят.

Турция има споразумение с Китай за закупуване на 50 милиона дози от ваксина CoronaVac на Sinovac Biotech до края на март и сделка за 4,5 милиона допълнителни дози от медикамента на американската Pfizer и германската BioNTech. В допълнение южната ни съседка разработва няколко медикамента на местно ниво, които все още се намират в ранните фази на клиничните изпитания.

Снимка   Pixabay

Източник Dnes.bg