0 1 min 3 години
Сподели

Знаете ли колко тежи облак или за какво може да служи дланта, както и човек усеща ли миризма, докато спи – това са въпроси, които може да са минавали през главата ви, но ето и отговорите.

Ето няколко интересни факта, за които всеки може да помисли, събрани от Bright Side.

Можете да се ориентирате за градусите, използвайки ръката си. Разтворете пръстите си, колкото е възможно и поставете дланта си на повърхност под ъгъла, който искате да измерите. Малкият пръст трябва да е най-долу – той е 0 градуса.

Ъгълът между палеца и малкия пръст е 90 градуса, ъглите между малкия и другите пръсти са 30°, 45° и 60 °.

Можете да разберете броя на дните в месеца, като използвате кокалчетата си. Свийте ръката си на юмрук и започнете да броите от кокалчетата. Ако месецът се падне на кокалчето, значи има 31 дни, а на вдлъбнатата част – 30 дни.

Една пица от 43 см е по-голяма от две пици от 30 см.

Има „забранени“ цветове, които мозъкът ни не може да си представи. Те се състоят от нюанси, които се компенсират един от друг в човешкото око, например червено-зелено или жълто-синьо. Ако някой ви помоли да си представите жълто-синия цвят, ще помислите за зелено, докато всъщност има цвят, който съществува едновременно в жълто и синьо, но не можем да си го представим.

Кислородът се е появил във Вселената практически миг след нейното раждане. Това означава, че всички ние сме частично изработени от звезден прах.

Когато сте на 60 години, ще загубите половината от вкусовите си рецептори и възможността да разберете разликата между сладки, солени, кисели и горчиви продукти.

Не можете да усетите никакви миризми, когато заспите.

По време на бременност, ако една жена увреди вътрешните си органи, бебето спомага със стволовите си клетки за увреденото място, за да ускори лечебния процес.

Всеки ден сърцето ни произвежда достатъчно енергия за 19 мили пътуване с камион и мозъкът произвежда достатъчно енергия, за да запали крушка от 10 вата.

Повечето хора нямат представа, че уличното осветление всъщност е много по-голямо, отколкото изглежда, а линиите по пътищата са много по-дебели, отколкото изглеждат. Има обяснение за това явление, наречено възприятие на големина.

Кислородът е необходим на хората да живеят, но също така окислява клетките, което води до стареене.

Човекът, който седи най-близо до вас отляво, е най-отдалече от вас отдясно.

Възрастта ви е броят обиколки, които сте направили около слънцето.

Средният облак тежи около 500 тона (100 слона), а бурята – купестата облачност, тежи колкото 200 000 слона. Учените са успели да „претеглят“ облака, като са знаели размера и приблизителното количество вода в него.

През 1991 г. социологът Скот Фелд преброява средния брой приятели, които един човек има, и го сравнява с броя на приятелите на приятелите на този човек. Второто число винаги е било по-голямо от първото, което означава, че вашите приятели винаги имат повече приятели, отколкото вие.

Хората, които са родени през 90-те години на ХХ век, са живели в две хилядолетия, две века и три десетилетия – и те все още не са навършили 30 години.

Източник: Vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *