Сподели

12 декември се празнува денят на красивото растение, което се свързва с Коледа. Този ден е Денят на Коледната звезда. Датата отбелязва смъртта на Джоел Робъртс Пойнсет, американски ботаник, лекар и министър в Мексико, който през 1828 г. изпраща резници от откритото от него растение в Южно Мексико до дома си в Чарлстън, Южна Каролина. Ботанически, растението е известно като Euphorbia Pulcherrima.

През юли 2002 г. Камарата на представителите създаде Ден на коледната звезда, като прие Резолюция в чест на Пол Еке-младши, който се смята за бащата на индустрията на коледната звезда. Откриването на Пол Еке на техника, която кара разсадът да се разклонява, позволи на индустрията на Коледната звезда да процъфти. Може да е изненадващо да чуем, че всяка година Поинсетиас допринася за над 250 000 000 долара за американската икономика – на ниво търговия на едро! Коледните звезди са най-продаваното саксийно растение в САЩ и Канада. Техниката на Ecke остава в тайна до 90-те години, когато университетски изследовател открива и публикува формулата. И Пол Еке-старши, и Пол Екке-младши работиха неуморно, за да популяризират растението и връзката му с Коледа.

В Мексико растението се нарича La Flor de la Nochebuena или Цвете на свещената нощ и се показва в чест на 12 декември, Dia de la Virgen. Използването на растението за празнуване на Коледа в Мексико датира от 17 век. Цветето се свързва с легендата за младо момиче, обезумело, че няма нищо, с което да почете Младенеца Исус в коледно шествие. Ангел й казва, че всеки подарък, подарен с любов, е прекрасен подарък. По-късно плевелите, които тя събира край пътя, за да ги разположи около яслата, по чудо се превръщат в красивото червено звездно цвете, което смятаме за Коледна звезда. Но връзката на Мексико с растението се връща още по-далеч. Ацтеките наричат ​​растението Cuitlaxochitl със значение „звездно цвете“ и са го използвали за производството на червено багрило. Сокът също се използва за контрол на треска. Монтесума, последният от ацтекския крал, му беше доставил Поинсетия с керван до днешния Мексико Сити.