Сподели

Тази година е на 3 декември, винаги първата неделя на Адвент,  е началото на четириседмично наблюдение, започващо в четвъртата неделя преди Коледа.

Произлиза от латинската дума за пристигане — „adventus“ — Адвентът се наблюдава от християнските деноминации по целия свят, за да отбележи началото на духовния период на подготовка за празнуването на раждането на Исус на Коледа и началото на нова християнска година.

Няма сигурност кога е настъпил Адвентният сезон, но със сигурност е съществувал от около 480 г. с въвеждането на новост, която нарежда на монасите да постят всеки ден през декември до Коледа. Според Свети Григорий Турски празнуването на Адвент започва през пети век, когато епископ Перпетуй ръководи началото на поста три пъти седмично, от Деня на Свети Мартин на 11 ноември до Коледа. Ето защо Адвентът понякога е наричан и пост на Св. Мартин и до 581 година цяла Франция спазва тази практика. Всъщност по-набожните последователи постеха всеки ден.

През 13-ти век постът на Адвент не се практикува често, въпреки че все още се спазва като цяло. Тогава той беше ограничен до периода от празника на Свети Андрей на 30 ноември до Коледа и се пада в неделята, най-близка до Андреевден, или четвъртата неделя преди Коледа.

Адвентната литургия остава непроменена, докато Вторият ватикански събор не въведе незначителни промени, разграничавайки духа на Великия пост от този на Адвента, подчертавайки Адвент като сезон на надежда за Христовото възкресение.

снимка Pixabay