Сподели

Известните покриващи павета от жълти керамични блокове са иконата на София, столицата на България.

Тези павета простират своята уникална структура в сърцето на града, покривайки пътя до административни, исторически и културни съкровища. 

Жълтите павета са сложени около  символични сгради на града като Народния театър, Военния клуб, Халите и Централната баня, достигайки до величествения храм „Свети Александър Невски„.

Историята на жълтите павета се оплита с легенди и факти.

Една от легендите разказва за тяхното представяне като сватбен подарък за цар Фердинанд.

Архивите пазят, че са по инициативата на кмета на София по това време, Мартин Тодоров.

А, друга забележителна легенда свързва тази уникална жълта настилка със създаването на кинематографичния шедьовър от 30-те години на XX век – „Магьосника от Оз“.

В този филм, жълтите павета се представят като златни пътеки, по които Дороти и нейните приятели тръгват във вълшебното приключение.

Тези малки, но значими павета се произвеждат от особен вид керамичен материал, наречен „мергел“, който се изпича при изключително висока температура от около 1300 градуса. Този материал е добиван от мина край град Будапеща.

Сега тези златни павета се съхраняват по бройка. Керамичното блокче е 10 сантиметра, не се знае какъв е състава му.

Така че жълтите павета в София са не само част от градската архитектура, но и богата част от историята и културната наследство на столицата, които продължават да впечатляват и вдъхновяват хората дори до ден днешен.

снимка Google

Последвайте ни тук: