0 1 min 3 години
Сподели

Днес Джо Байдън ще положи клетва като 46-ият президент на САЩ от 35 думи, с ръка върху Библията.

Клетва, произнесена за първи път от Джордж Вашингтон. Настоящият текст е дело на единия от бащите-основатели – Джеймс Мадисън.

Огромната зелена площ, която се простира от монумента на Линкълн до Капитолия, ще бъде затворена за граждани. По традиция именно там се събират хиляди американци, за да поздравят новия си президент.

Вместо това ще има „поле от знамена“ – близо 200 000 флага ще представляват гражданите, които не са могли да присъстват на полагането на клетва. Американската полиция, която ще е в повишена готовност в този исторически ден, многократно предупреди, че има реални заплахи от нови въоръжени атаки от крайно десни групи.

Звездата на поп музиката Лейди Гага ще изпее химна, след което ще има изпълнение на латино звездата Дженифър Лопес.

В следобедните часове е предвидено Байдън да положи венец на Гроба на незнайния войн в националното гробище в Арлингтън. На тази церемония ще присъстват трима от предшествениците му със съпругите си – Джордж Буш младши и съпругата му Лора, Бил и Хилари Клинтън, Барак и Мишел Обама.

Вместо традиционните балове и концерти, които обичайно президентската двойка организира във Вашингтон, вечерта ще премине в телевизионен формат – ще има специално предаване с водещ актьора Том Ханкс, по време на което Джо Байдън и Камала Харис ще направят изявления.

Източник Nova