0 1 min 4 години
Сподели

Роботизираната автоматизация на процесите (или RPA) е технология, предназначена да автоматизира бизнес процеси, които са базирани на правила, структурирани и повтарящи се, като по този начин освобождават хората да се фокусират върху повече бизнес дейности с добавена стойност. RPA е част от по-широка промяна към автоматизация, сред „перфектната буря“ от технологии, която обхваща AI, машинно обучение, големи данни, роботика и Интернет на нещата.

Автоматизацията е голям ход, които започва да има влияние на всяка една индустрия.

Анализаторите на Gartner прогнозират, че 85% от големите организации ще са внедрили някаква форма на RPA до 2022 г. и е въпрос на време RPA да бъде рутинно внедрена и в по-малки и средни фирми.

RPA е свързана с минимизиране на времето, прекарано в рутинни дейности, които в момента се извършват от хора. Идеята е да се подобри производителността, да се намалят нивата на човешки грешки и да се освободят хората да извършват работа с по-висока стойност, която все още не може да бъде извършена от роботи.

Днешните инструменти на RPA се превърнаха в чат-ботове за обслужване на клиенти (използвани за справяне с по-малко сложни заявки на клиенти, разбира се). Други приложения на RPA включват:

· Прехвърляне на хартиени формуляри в цифрова система

· Въвеждане и обработка на застрахователни искове

· Обработка на заявления за кредитни карти

· Въвеждане на нови клиентски данни в CRM системи

· Планиране на срещи за клиенти или пациенти

· Отговаряне на прости и повтарящи се запитвания за техническа поддръжка

· Обработка на транзакции

· Извличане на информация от други цифрови системи

Източник Forbs

Снимка Pixabay