Сподели

Марк Зукърбърг е роден на 14 май в Ню Йорк.

Той е американски предприемач и социален медийен магнат, най-известен като съосновател и главен изпълнителен директор на Facebook.

Самият Марк Зукърбърг преди време в интервю за „Асошиейтед прес“ сподели, че има български корени и се гордее с произхода си.

Бизнесменът също разкрива, че дядо му по майчина линия е бил богат българин, емигрирал от България през четиридесетте години на миналия век, когато народната власт започнала да се вихри у нас, а богатите хора са били избивани без съд и присъда.

 

Снимка Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан

Дядото се е казвал Марко и всъщност Марк е кръстен именно на него.

Съосновател е на Facebook Inc., негов председател, главен изпълнителен директор и контролиращ акционер. Също е съосновател на проекта за разработване на космически кораб за слънчеви ветрила Breakthrough Starshot и служи като един от членовете на борда.

Когато посещава Харвардския университет, създава услугата за социални мрежи Facebook в стаята на общежитието 4 февруари 2004 г. заедно със съквартирантите си.

Пресз 2012 г. сключва брак с Пресила Чан и имат три дъщери.

 Двойката има куче на име Звяр, който има над два милиона последователи във Facebook. 

Към март 2021 г. нетната стойност на Зукърбърг е 103,6 милиарда долара, което го прави 5-ият най-богат човек в света.

снимка: Днес, 14 Май, е рожденият ден на Марк Зукърбърг

Края на октомври 2021 година Facebook обяви, че ще се преименува на Meta.

Технологията, която ползваме е организирана около приложения, а не около хора. Метавселената ще променила това, допълва милиардерът.

Марк Зукърбърг и Присила Чан (Chan Zuckerhberg Initiative, Getty)