0 1 min 3 години
Сподели

Wikipedia е създадена на 15 януари 2001 г. от Джими Уелс и Лари Сангър в САЩ като многоезичен отворена съвместно онлайн енциклопедия, създадена и поддържана от общност от доброволчески редактори, използващи система за редактиране, базирана на wiki .

Това е един от 15-те най-популярни уебсайта, класирани от Alexa, от януари 2021 г. и списание The Economist го поставя като „13-то най-посещавано място в мрежата“.  Без реклами , той е домакин на фондация Wikimedia , американска организация с нестопанска цел, финансирана предимно чрез дарения.

Първоначално това беше англоезична енциклопедия , но версиите на други езици бяха бързо разработени. С 6,2  милиона статии , английската Уикипедия е най-голямата от над 300 енциклопедии на Уикипедия. Като цяло Уикипедия включва над 55  милиона статии , привличайки 1,7  милиарда уникални посетители на месец, наалични са 316 езика.

Уикипедия е критикувана за неравномерната си точност и за излагане на системни пристрастия, включително пристрастия към пола , като повечето редактори са мъже.  Проведени са Edit-a-thons, за да насърчат жените редактори и да увеличат обхвата на женските теми.

През 2006 г. списание Time заявява, че политиката на отворени врати, позволяваща на всеки да редактира, е направила Уикипедия най-голямата и вероятно най-добрата енциклопедия в света и е свидетелство за визията на Джими Уелс.

Репутацията на проекта се подобри допълнително през 2010 г., тъй като увеличи усилията за подобряване на неговото качество и надеждност, въз основа на неговата уникална структура, подбор и липса на търговски пристрастия.

През 2018 г. Facebook и YouTube обявиха, че ще помогнат на потребителите да откриват фалшиви новини, като предлагат връзки към свързани статии в Уикипедия.

Снимки Google