Сподели

Един особено важен момент в историята на компютърния бизнес. На днешната дата преди 20 години Стив Джобс – основател на Apple Computer Inc., обявява, че Microsoft Corp., ще инвестира 150 милиона долара в безгласни акции на закъсалия производител на компютри. Акциите на компанията скачат от 7.25 долара за акция на 5 август до около 27 долара на 7 август.

Microsoft е една от основните външни причини положението на Apple да се влоши толкова.

Според условията на споразумението Microsoft купува от пазара безгласни акции на Apple за 150 милиона долара. Освен това компанията на Гейтс ще разшири разработките си на програми за Macintosh; Microsoft Internet Explorer ще се вгражда в операционната система на Macintosh, а Microsoft Office ще се предлага и за Macintosh – не е изключено в скоро време Apple да приеме и Windows NT като операционна система.

Гейтс поема задължението да не продава акциите от Apple поне три години. Освен това инвестицията на Microsoft служи като психологически сигнал към инвеститорите, което ще позволява на Apple, поне засега, да задържи позициите си на пазара. Анализаторите на пазара твърдят обаче, че дългосрочните перспективи пред компанията не са особено добри, със или без Microsoft. В Силиконовата долина пък се говори, че инвестицията на Бил Гейтс в Apple е все едно NASA да спасява руската космическа станция “Мир”.

Споразумението с Microsoft обаче срива някои от фундаменталните черти на компанията, които я отличават от всички други. В края на 80-те години Apple дори завежда съдебно дело срещу Бил Гейтс и неговата компания за това, че са откраднали от тях лесния за използване интерфейс на Windows.

Източник Обекти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *