0 1 min 4 години
Сподели

Винаги универсален аксесоар, тази година чантата колан покорява и модните подиуми. Тя несъмнено е задължителен елемент в гардероба на всяка жена, точно както свидетелства уличният стил. Какво представлява, каква е историята и още много интересни неща за чантата колан, можете да откриете тук:

Чантата колан – модерният и универсален аксесоар
 © istockphoto.com/pinterest.com

Считана за демоде от години, тя премина от уличния стил на 80-те до съвременните модните подиуми като за миг. Чантата колан, завладява все повече почитатели и от няколко години дори най-влиятелните модни къщи я включват в своите колекции.

Първоначално представена почти изцяло като мъжки аксесоар, днес тя вече няма никакви ограничения дори по отношение на стила: двете най-популярни версии са спортната, най-класическата и изработена от текстилни материали и по-елегантната, където кожите се редуват с искрящи детайли.

Добави описание

Значението на чантата колан далеч надхвърля простото й поставяне в категорията „аксесоари“.

Тя е олицетворение на истинската философия на живота, защото идеално се съчетава с минималистичния начин на живот, където ключовата дума е съществеността.

Нейният капацитет не е прекомерен, което принуждава потребителя винаги да поставя в нея само онова, което е строго необходимо, без да носи излишни вещи със себе си.

Чантата колан и нейната история

Поколението от 80-те и 90-те със сигурност ще запомни ролята, която чантата колан изиграва както в модата, така и в облеклото през този период. Звезди, актьори, групи и певци носят тази чанта в телевизионни интервюта, във филми, както и в музикални видеоклипове, като я превръщат в незаменим аксесоар за гардероба, който винаги да бъде с теб. Удобна и компактна, чантата колан е идеална, за да побере всичко необходимо.

Идеята за този модел чанта обаче се заражда много по-рано. Вместо да имат джобове, в дрехите си, индианците изработвали тип чанта от здравата биволска кожа, която поставяли около кръста си. Няколко десетилетия по-късно чантата колан става част и от шотландското официално облекло под името „sporran“, модел на чантата, който се използва като заместител на джобовете в килта.

През 80-те години в Америка е наречена „Fanny Pack“, докато в Англия залагат на „Bum Bag“, като и двете се отнасят до позицията и начина, по който е носена чантата, която първоначално е имала само един джоб. През онези години чантата колан се утвърждава сред работническата  класа като много полезен аксесоар, в който да се съхраняват инструментите за работа.

Добави описание

Поставен на гърба, за да се предотврати кражба, в края на 80-те години тя започва да се носи отпред и точно в този момент историята на чантата колан се променя.

90-години манията по фитнес и аеробика е в своя пик и тук чантата колан придобива първия спортен отпечатък: носите я, за да бягате или да ходите на фитнес, в комбинация с емблематичните ацетатни костюми в неонови и ярки цветове.

Добави описание

Започва да навлиза в по-модна перспектива благодарение на Кари Брадшоу, която в епизод на сериала „Сексът и градът“ я носи в комбинация с пола и кроп топ, съчетание, което се превръща в любимо за милиони през 90-те.

Неочаквано заслугата за навлизането му в света на модата е на Ким Джоунс, дизайнер на Louis Vuitton, който през януари 2017 г. предлага във версия с лого в сътрудничество с марката Supreme, квинтесенция на уличния стил и култова марка за младите хора.

Добави описание

От този момент нататък спортните версии се редуват с по-минималистични, стилни и усъвършенствани. Към днешна дата размерите на чантата колан са намалели до такава степен, че тя може да се носи и вечер.

Видове

Чантите колан са разделени на две основни категории: от една страна са класическите спортни модели, съставени предимно от един голям джоб с цип отпред и изработени от меки материали, другите са елегантните и модерни предложения от кожа, украсени с разкошни и оригинални детайли, като шипове, пайети или блясък.

  • Спортната чанта

Добави описание

Спортните версии на чантата колан са тези, които най-вярно възпроизвеждат тенденциите, белязали десетилетието на 90-те години. С един голям джоб, те се затварят благодарение на практичен цип. Каишката е, както винаги, регулируема и може да се носи както за спорт, така и в комбинация със спортни шикозни тоалети, където костюмът е главният герой.

  • По-елегантните модели с детайли

Добави описание

През 2017 г., след сътрудничеството на Louis Vuitton с Supreme, тенденцията на чантата колан избухна и не показва признаци на забавяне и до днес. Модни блогъри, инфлуенсъри и т.н.  свидетелстват колко много този аксесоар е завладял модния свят.

Спортните версии със светлоотразителни детайли, са минало: на тяхно място се появяват по-сложни модели, покрити с кожа и модни детайли.

Добави описание

Тези по-елегантни модели можете да комбинирате с тренчкоти, дънкови якета и палта, с дънки и поли, дори и с вечерен тоалет. Всичко е възможно, стига да не се страхувате да експериментирате.

Добави описание

Новата ера на чантата колан написа сезон есен/зима 2020/2021 по отношение на аксесоарите, които трябва да имате, и модните подиуми свидетелстваха за това. Най-известните модни къщи в света са вдъхновили много марки, които са включили този аксесоар в своите колекции за сезона.

Prada комбинира класически костюм в цвят тютюн с бяла чанта колан на кръста. Брандън Максуел, от друга страна, показва анимационна версия, докато Balmain се фокусира върху кафявия крокодилски принт, естествено с видна златна катарама.

Източник Розали

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *