За теб – www.zatebbg.net Новини, Езотерика, Мистика, Рожденици, Вкусни изкушения, Празници, България, Здраве и още

Историята на Коледната звезда

Сподели

В края на месец декември едно ярко червено цвете превзема цветарските магазини и домовете ни. Това нежно цвете е Коледната звезда, която в превод означава прекрасна млечна. Другото име на красавицата е Пoнсетия, която е от семейство Млечки, която расте в тропическите области на Централна Америка и Мексико. Може да достигне 3 -4 метра на височина и е диво многогодишно вечнозелен храст .

Коледната звезда е традиционен символ за Коледа в Америка, Западна Европа, а от няколко години и в България. Първите растения, които са пренесени в Европа са през 1843 г., в саксия, със височина на стаблото само 40 см. В Америка за първи път се отглежда като саксийно декоративно растение.

Растението е използвано от ацтеките като лечебно средство, но и за получаване на червена боя. Коледната красавица в страната на ацтеките се свързва с красива легенда. В навечерието на Рождество бедно момиче много искало да остави подарък пред статуята на Исус Христос в малко мексиканско градче. Баща му го е успокоил с думите: „Исус ше приеме всеки дар, стига да е от сърце“. Момиченцето е набрало от полето сухи цветя и ги е поставило молитвено пред статуята на Спасителя.
На Бъдни вечер букета от сухите цветя разцъфтял в големи алени цветове.

Снимка pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За теб Copyright © All rights reserved.