Skip to content

Кирил Петков: Получих потвърждение, че не съм гражданин на Канада

Сподели

Нужната документация е била получена в петък

Министърът на икономиката Кирил Петков е получил потвърждение, че не е гражданин на Канада. Документите са били получени в петък.

„Миналият петък получих потвърждение, че не съм гражданин на Канада. Канадските власти ме уведомиха, че документите, удостоверяващи този факт, са изпратени към Посолството на Канада в Румъния, от където могат да бъдат взети от мен. С това смятам за приключени всички спекулации и дебати относно двойното ми гражданство. България е моята родина и аз, както и досега, ще продължа да защитавам интересите на всички честни български граждани“, се казва в негово изявление за медиите.

Той разпространи и копие от волеизявлението си за отказ от канадско гражданство, подадено на 21.04.2021г.

„Като спазвам принципа за пълна прозрачност на действията ми като министър на икономиката в служебния кабинет, и поради нестихващите интерпретации в средствата за масова информация, Ви предоставям копие от волеизявлението ми за отказ от канадско гражданство, подадено на 21.04.2021 г.“, отбелязва Петков.

Преди седмица Конституционният съд образува дело по искане на 55 народни представители за установяване на противоконституционност на Указ 129 на президента за назначаване на служебното правителство, в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков. Документите бяха внесени в съда от ГЕРБ. Сега се очаква решение на Конституционния съд дали Кирил Петков може да остане на министерския си пост.

“Решението на Конституционния съд ще действа занапред и от момента на постановяване на решението евентуално може да бъде освободен министърът”, заяви докторът по  Конституционно право Симона Велева.

Експертите обаче са категорични – взетите от него решения в ролята на министър няма как да се отменят.

„Това произтича както от Конституцията, така и от практиката на Конституционния съд. Това е с цел правна сигурност. В крайна сметка актовете на министъра, но и на други лица, които са назначени с указ на президента касаят множество трети български граждани и не само и с цел правна сигурност тези актове са стабилни”, твърди Велева.

Последно Кирил Петков коментира темата пред медии в четвъртък. „България ми е в сърцето. Който каквото иска да говори, аз съм въобще влязъл в тази роля, защото милея  за тази родина. Името „Аз съм българин” е единственото, което аз мога да кажа, че съм”, заяви Кирил Петков.

NOVA потърси и канадското посолство в Румъния. Оттам отговориха, че могат да дадат повече информация най-рано във вторник.

Снимка Facebook

Източник Nova 

© За теб 2021