0 1 min 3 години
Сподели

Националният ден на шоколадовите бонбони дава възможност да извадим последните специални бонбони, които получихме като подаръци. Този ден е отбелязан на 28 декември, денят ни насочва към трюфелите и шоколадовите портокали, пъхнати в чорапи.

Думата „шоколад“ идва от думата „xocoatl“ или „chocolatl“. Думата „school“ на маите означава горещо или горчиво, а ацтекското „atl“ означава вода. Шоколадът идва от семената на тропическото какаово дърво Theobroma. Какаото се култивира най-малко три хилядолетия и расте в Мексико, Централна Америка и Северна Южна Америка. Най-ранната известна документация за използването на какаови семена е от около 1100 г. пр. н. е.

Но преди да бъде направен сладък бонбон, той е бил смлян в напитка. В обществото на управляващата класа напитката се използва за медицински цели.

През 1828 г. холандският изобретател и химик, Coenraad Van Houten, разработва начин за производство на шоколад в твърда форма. Неговата хидравлична преса направи възможно изваждането на какаовото масло от какаото. Неговото изобретение води до производството на прах, отварящ пътя за първите шоколадови изделия. Благодарение на Van Houten можем да се насладим на разнообразието от шоколадови бонбони, които правим днес.

Шоколадови факти
  • Уитман произвежда първата си кутия шоколад през 1842 година.
  • През 1847 г. британската компания за шоколад JS Fry & Sons комбинира какаово масло, какао на прах и захар, произвеждайки първото ядливо шоколадово блокче.
  • Изобретяването на машината за конширане от Родолф Линд през 1879 г. води до масовото производство на кремообразното лакомство.
  • Първото шоколадово великденско яйце е направено някъде в началото на 19 век. През 1875 г. Джон Кадбъри представя първото си шоколадово яйце.
  • Когато съюзническите войски нахлуха на плажа на Нормандия в Деня на Д, част от аварийните дажби и в пакетите за войници включваха бара D дажба, проектиран от компанията Hershey Chocolate за американската армия.
  • Американците консумират 12 килограма шоколад всяка година.

Снимка Pixabay