Днес, 28 декември, е денят на Игрите с Карти

Сподели

Сезонът на празниците идва и си отива, а краят на годината се вижда. Знаете ли какво трябва да направите сега? Точно така, трябва да седнете и да изиграете няколко кръга пасианси.

Смята се, че картите за игра са представени за пръв път в света в Китай, преди да се разпространят по целия свят в Индия, Персия и в крайна сметка във всеки ъгъл на тази … земя.

Картите пристигат в Европа известно време към края на четиринадесети век, което прави появата им известна в големи градове, като Флоренция и Париж. Картите обаче не приличаха на колодите, които познаваме и обичаме днес.

Повечето от творенията им се въртяха около оригиналните игрални монети, чаши и пръчки – игрален апарат по избор за голяма част от ранното средновековие.

Играта на карти продължи да се развива като дисциплина. Към средата на петнадесети век започна да се превръща в нещо, което бихме разпознали сега. Между 1418 и 1450 г. производителите на карти в Аугсбург, Нюрнберг и Улм започват да правят печатни тестета, позволявайки на хората да купуват пакети от карти за първи път.

Тъй като производителите използват печатната машина, популярността на картите нараства още повече и техните дизайни стават все по-сложни. Те започнаха да печатат карти с интересни символи като купа, каро, спатия и пики. Във Франция производителите на карти представиха детелини, щуки и плочки. И докато стигнат до Англия, се раждат традиционните костюми на клубове и паяци, вероятно произхождащи от френските детелини и щуки.

Игралните карти достигнаха голямото време през 1628 г. с основаването на Почитаемата компания от създатели на карти за игра. Организацията, създадена чрез кралска харта, представляваше хора от цялата индустрия. Смяташе се за толкова важно, че дори царят беше замесен!

Маркерите за карти продължават да усъвършенстват своя занаят и да го правят възможно най-лесен за употреба. През осемнадесети век те започват да закръглят ъглите на картите и да добавят отпечатани ръбове, посочвайки типа и стойността на картата. След това играчите могат да държат ветрило върху карти в едната ръка, като гледат текущата позиция, без да използват другата ръка – която може да държи питието им!

В крайна сметка играта на карти се превърна в основен елемент на поп културата. Оценките на Колумбийския университет показват, че има поне 6000 различни типа исторически палуби с произход от над петдесет страни, въпреки че има и повече. Нещо повече, много от тях използват напълно различни колодни системи от основните купа, каро, спатия и пики.

Денът за игра на карти е възможност и извинение да се върнете към тази вековна форма на забавление и да прекарате малко време сами или да се свържете със семейството си

Желая Ви забавен и усмихнат ден
Снимка Pixabay