0 1 min 3 години
Сподели

В Съединените щати любителите на плодови торти, млади и големи, честват Националния ден на плодовите торти всяка година на 27 декември.

Приготвен с нарязани захаросани или сушени плодове, ядки и подправки и понякога напоен с алкохол, плодовата торта е традиция за празнично подаряване на подаръци в продължение на много години.

Датираща от древния Рим, една от най-ранните известни рецепти със семена от нар, кедрови ядки и стафиди, смесени в ечемична каша. Записите показват, че през Средновековието производителите са добавяли мед, подправки и консервирани плодове. Рецептите за плодови торти варират в различните държави в зависимост от наличните съставки и традиция.

През 16 век кристализират две постижения, за да направят плодовите сладки по-достъпни. Първо, захарта от американските колонии става в изобилие. Второ, беше открито, че високите концентрации на захар могат да запазят плодовете. Тези две действия доведоха до излишни захаросани плодове. Следователно производството на плодови торти нараства.

  • Обикновено американците произвеждат плодови торти, богати на плодове и ядки
  • В Америка плодовете с поръчка по пощата започват през 1913 година. 
  • Благотворителните организации често продават търговски плодове от каталози като събитие за набиране на средства. 
  • През 1935 г. е измислен изразът „орех като плодова торта“. Фразата се появи в резултат на излишните ядки, които някои южни пекарни добавиха към плодовете си поради достъпа им до евтини ядки.  
  • Повечето масово произвеждани плодове в Америка са без алкохол.
  • Някои традиционни рецепти включват ликьори или ракия. След това хлебопроизводителите допълват плодовата торта, като я покриват с пудра захар.
  • Някои производители на плодови торти напоиха плодовете си с накиснато с ракия спално бельо, вярвайки, че сладкишите се подобряват с възрастта. 

Споделете история или рецепта за плодова торта. Или може би споделете и двете. Поканете на някого да се наслади на плодова торта с вас. Без значение как празнувате, използвайте #NationalFruitcakeDay, за да публикувате в социалните медии.