0 1 min 3 години
Сподели

Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров

„Смятаме да затваряме детските градини в последния етап при евентуална нова тежка вълна на COVID-19. Те ще могат да се посещават от деца, чиито родители са имунизирани, и при условие, че целият персонал е ваксиниран. Това ще даде възможност на хората да планират живота си и да преценят кога да се имунизират”. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров при представянето на плана за действие при нов пик на пандемията.

„Има само един начин да избегнем нова тежка вълна и всички го знаем – това е ваксинацията. Така ще избегнем загубата на човешки животи и всички икономически загуби”, обясни министър Кацаров.

При нова вълна страната ще бъде разделена на зони според броя на заразените – зелена, жълта, червена и тъмно червена. Предвижда се училищата в червената зона да работят по график, който се изработва от МОН. Във ВУЗ-овете няма да се провеждат лекции и упражнения. В тъмночервената зона се преустановяват присъствените занятия.

В червената зона ще се затварят и барове, дискотеки и казина в области. В тъмночервената зона ще бъде разрешена само доставка по домовете.

„Предлагаме обекти със 100% ваксиниран персонал и осигурен вход само за имунизирани да не спират дейността си, дори ако са разположени в червена зона”, каза Кацаров.

В отделните зони ще има различни ограничения. В тъмно червената се допуска и налагане на забрана за пътувания. Регионалните здравни инспекции ще имат възможност да въвеждат и локални локдауни за определено населено място, ако в него заболеваемостта е по-висока и отговаря на критерии за друга зона.

Източник Nova

Снимка Pixapay