0 1 min 3 години
Сподели

Рудбекията е от семейство слънчоглед. Името на Rudbeckia означава златна топка, златна кула и златен чадър. Тези цветя са многогодишни и цветът е дълготраен.

Красивото цвете получава името си през началото на 18 век в чест на шведските ботаници баща и син Рудбек. Цветето, което прилича на маргаритка има около 25 вида от рода, предимно многогодишни растения и рядко едногодишни.

Рудбекията е в равнинните райони и районите около пътищата. Родината на двугодишното растение е Северна Америка. Растението може да достигне височина 1-2 м. Цветовете на рудбекията са цветложълти, подобни на маргаритка цветчета около тъмно кафяв кръг. Растението цъфти през месеците от юли до септември. Семената, които се образуват след цъфтежа са 3-4 седмици.

Рудбекията ( Чернооката Сюзън) може да вирее в бедни почви, с високи температури и течения.

Почва

Почвата за рудбекията не е специална, може да бъде и обикновена градинска смес. Рудбекията не се нуждае от специално наторяване.

Поливане

Поливането трябва да бъде умерено и редовно. Трябва да се внимава да не преполие, за да не загние растението. Препоръчително е да е се полива всеки ден, а през ден. Важното е почвата да не пресъхва и да не се напуква.