0 1 min 3 години
Сподели

Нека си признаем: законът за авторското право изглежда не е най-вълнуващото нещо, за което да говорим. Но това е много по-необходимо, отколкото някои от нас могат да осъзнаят: без него в крайна сметка бихме се борили и карали кой какво притежава, какво представлява честна употреба и да прекарваме цялото си време в опит да защитим нашите идеи и интелектуална собственост.

Законът за авторското право е нещо, което вероятно приемаме за даденост през повечето време или дори изобщо не обръщаме внимание, така че Денят на закона за авторското право е подходящ момент да отделите малко време, за да помислите какъв би бил светът, ако законът не го направи защита на нашите права върху вашите идеи и неща, които произвеждате.

Понятието авторско право първоначално се прилага само за книги. Първият закон за авторското право, който някога е бил, е Британският статут на Ан 1710 г. Още преди почти 250 години, през 1787 г., Конституцията на Съединените щати защитава авторските права, за да „популяризира напредъка на науката и полезните изкуства“. Още тогава намерението на авторското право е да насърчава създаването на нови произведения, като дава на авторите контрол и печалба от тях, като авторските права обикновено са териториални, което означава, че те не се простират извън територията на определена държава, освен ако тази държава не е страна по международно споразумение.
Снимка Pixabay