Трите най-опасни зависимости: хероин, въглехидрати, месечна заплата – НАСИМ ТАЛЕБ

Сподели

Насим Талеб е ливански и американски икономист и есеист. Работи до 2004 г. в редица финансови институции, след които се отдава на преподавателска и писателски дейност.

Книгата му „Черният Лебед“ е оценена като една от 12-те най-влиятелни книги, излезли след Втората световна война.

Той не се уморява да ни напомня думите на Луи Пастьор: „Успехът е благосклонен към подготвените умове“.

[quads id=10]

Съветва „всяка четвърта година да се посвещава изцяло на пропуските в научното и философското образование“ и „да се избягва компанията на „успешните хора“, които не четат книги“.

Ето няколко цитата на Насим Талеб, които вероятно ще ви се сторят интересни:

Системата драматично показва колко е крехка, но въпреки това не се вземат никакви поуки за увеличаване на „антикрехкостта“. Най-добрият урок за това дава природата: хората имат два бъбрека, единият от които може да се махне; един мравуняк се състои от много мравки, така че някои могат да умрат. И изобщо природата е организирана така, че всеки пожар, всяка суша или епидемия накрая само я укрепват. В този смисъл „антикрехкостта“ не само позволява да се удържи на ударите, но те и дават и повече сили.

[quads id=10]

Ако имате възможност, реинкарнирайте се в хлебарки. Те са много по-качествени от динозаврите. Те ще ни преживеят. Големите животни измират. Размерът е важен аспект: колкото по-голям сте, толкова сте по-крехък.

Омразата е по-трудно да се фалшифицира, отколкото любовта. Вероятно сте чували за фалшива любов, но е малко вероятно да сте чували за фалшива омраза.

Успехът на човешките начинания като правило е обратно пропорционален на предсказуемостта на техните резултати.

Четенето на хартиена книга е истинско удоволствие. Аз не пия шампанско от пластмасова чаша.

Прочетените книгите са по-малко важни от непрочетените книги.

Ученост без ерудиция води до бедствия. Затова останах (и все още оставам) квантов инженер и търговец, но аз подредих живота си по този начин: работих на минимум, но интензивно (и ентусиазирано), съсредоточено само върху високотехнологични аспекти, никога не присъствах на делови срещи, избягвах компанията на „успешни хора“, които не четат книги, и приблизително всяка четвърта година, посвещавах изцяло на запълването на пропуските ми в научното и философско образование.

Надявам се, че някой ден учените и политиците ще преоткрият това, което винаги е било известно на нашите предци: най-ценното нещо в човешката култура е уважението.

Джордж Сорос, преди да направи залог, събира данни, които биха могли да опровергаят първоначалната му теория.

За да живеем днес на нашата планета, ние се нуждаем от много повече въображение, отколкото ни е позволила природата. Ние страдаме от липсата на въображение и го потискаме в другите.

Угасването започва с подмяната на мечтите със спомени и свършва, когато някои спомени се изместват от други.

Ако сутринта знаете с известна степен на точност как ще премине денят ви, то вие сте малко мъртви и колкото по-точно знаете, толкова по-мъртви ще сте.

Получавате много повече власт над живота, ако сами избирате критериите.

Хората ще повярват на някоя от вашите думи, ако не откриват пред тях слабости; те, като зверове, надушват и най-малките пукнатини в бронята на увереността, преди да станат явни. А най-добрата рамка на увереност е максималната учтивост и дружелюбие, които ви позволяват да манипулирате хората без да ги обиждате.

Просто запазвайте спокойствие, усмихвайте се, оценявайте говорещия, а не речта му, и ще спечелите всеки спор.

Трите най-опасни зависимости: хероин, въглехидрати, месечна заплата.

Скромност – така обикновено се нарича добре прикритoто високомерие.

Най-опасното за вашата репутация – думите, които изричате в нейна защита.

[quads id=10]

Може би това е истинската самоувереност: способността да гледаме към света, без да очакваме от него одобрителни кимвания.

Живите същества трябва, ако се използва метафората на Марк Аврелий, да превръщат препятствията в гориво – така както прави огънят.

Източник https://chetilishte.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *