За теб – www.zatebbg.net Новини, Езотерика, Мистика, Рожденици, Вкусни изкушения, Празници, България, Здраве и още

Днес, 9 януари, е денят на Рафлезия Арнолди

Сподели

Rafflesia arnoldii е вид цъфтящо растение от паразитния род Rafflesia . Известно е, че е най-голямото цвете на Земята и е с впечатляващия размер от 7 м. в диаметър, а тегло на цвета – до 7 кг!

Удивителното чудо на природата може да бъде открито само в джунглите на Индонезия, но за съжаление е вид, застрашен от изчезване.

Може би най-големият недостатък на Рафлезия Арнолди е, че мирише ужасно на разлагаща се плът.

Rafflesia arnoldii е едно от трите национални цветя в Индонезия, останалите две са бял жасмин ( Jasminum sambac ) и лунна орхидея ( Phalaenopsis amabilis ).  Официално е признато за национално „рядко цвете“ ( индонезийски : puspa langka ) в президентския указ № 4 от 1993 г.

Първият европеец, който откри Рафлезия, беше злополучният френски изследовател Луи Огюст Дешан . Той е бил член на френска научна експедиция в Азия и Тихия океан, задържан от холандците в продължение на три години на Ява , където през 1797 г. е събрал екземпляр, който вероятно е известен като R. patma

През 2018 г. Google отбеляза 25-годишнината от признаването на R. arnoldii като национална рядкост в Индонезия с Google Doodle .

Желая Ви вълнуващ ден

Снимка Интернет

За теб Copyright © All rights reserved.