Сподели

Отглеждането на домати често е стимул, за да имаме зеленчукова градина и всеки любител на домати мечтае да отгледа най-добрия домат: твърд, но сочен, сладък, но не и кисел, ароматен и без недостатъци.

За съжаление, малко са зеленчуците, които са склонни към повече проблеми от доматите.

Номерът за отглеждане на страхотни на вкус домати е да изберете най-добрите сортове, правилно отглеждане и да контролирате проблемите, преди да се случат.

Започнете с няколко проверени във времето съвети за отглеждане на домати:

1. Достатъчно място за разклоняване.

Ако започвате домати от семена, дайте на разсада достатъчно място за разклоняване.

Хубаво е да се знае, че от  разсад до едно силно растение трябва да започне от малка саксия.

Пренаселените условия възпрепятстват растежа им, което ги стресира и води до болести по-късно.

2. Осигурете много светлина.

Разсадът на домати се нуждае от силна, пряка светлина. През зимата дните са кратки, така че дори поставянето им близо до слънчев прозорец може да не им осигури достатъчно естествена светлина. Освен ако не ги отглеждате в оранжерия, най-добрият вариант е да използвате някакъв вид изкуствено осветление на растенията в продължение на 14 до 18 часа всеки ден.

3. Включете вентилатор

Може би си задавате въпроса, защо трябва да включа вентилатор на доматите?

Доматните растения трябва да се движат и да се люлеят на вятъра, за да развият силни стъбла.

Това се случва естествено на открито, но ако започнете разсада си вътре, трябва да осигурите някакъв вид циркулация на въздуха. Създайте бриз, като завъртите вентилатор върху тях за пет до 10 минути, два пъти на ден.

Друг вариант за това е да разрошите доматните растения, като леко разтривате ръката си напред и назад по върховете им за няколко минути, няколко пъти на ден.

4. Загрейте градинската почва

Доматите обичат топлината. Те наистина няма да започнат да растат, докато температурите на почвата и въздуха не бъдат топли.

Можете да ускорите нещата в почвата, като покриете зоната за засаждане с черна или червена пластмаса няколко седмици преди да възнамерявате да засадите.

Тези допълнителни степени на топлина на почвата ще се превърнат в по-ранни домати.

5. Засaдете стъблата на доматите по-дълбоко

Засадете доматите си по-дълбоко, отколкото идват в саксията, чак до горните няколко листа.

Когато се засаждат по този начин, доматите могат да развиват корени по цялото си стъбло.

Когато корени са здрави и силни растение е здраво.

Можете или да изкопаете дълбока дупка, или просто да изкопаете плитък изкоп и да поставите растението настрани. Така растението на домата бързо ще се изправи и ще расте към слънцето.

Само внимавайте да не забиете доматения кол в заровеното стъбло.

6. След затопляне на почвата

Ако няма да оставяте пластмаса върху почвата, изчакайте да има естествена топлина, като земята сама се затопли и бъде нагрята.

Мулчът или застилката може да бъде както органичен (слама, тор, компост), така и неорганичен (чакъл, синтетични стърготини и т.н.). Прилагана правилно, тази техника може да увеличи значително плодородието на почвата която покрива.

Мулчирането спестява вода и предотвратява пръскането на почвата и болестите, пренасяни от почвата, върху растенията, ако го сложите твърде рано, той също ще засенчи и охлади почвата.

Тъй като доматите обичат топлината, оставете слънцето да затопли почвата през пролетта. След като температурите останат топли, както през деня, така и през нощта, можете да добавите слой мулч, за да задържате влагата.

7. Отстранете долните листа

След като вашите доматени растения достигнат около 3 фута височина, отстранете листата от долната част на на стъблото. Това са най-старите листа и те обикновено са първите листа, които развиват гъбични проблеми.

Докато растенията растат, долните листа получават най-малко слънце и въздушен поток. Тъй като тези листа седят близо до земята, патогените, пренасяни от почвата, лесно могат да се пръснат върху тях.

Премахването им помага да се предотврати задържането на гъбични заболявания.

Ежеседмичното пръскане с компост също изглежда ефективно за предпазване от гъбични заболявания.

8. Чистене растението от издънки

Прищипете и премахнете издънките, които се развиват в чаталната става на два клона. Те няма да дадат плод и ще отнемат силата от останалата част на растението.

Обаче отидете лесно за подрязване на останалата част от растението. Можете да изтъните няколко листа, за да позволите на слънцето да достигне узряващите плодове, но това са листата, които фотосинтезират и създават захарите, които придават вкус на вашите домати.

По-малкото листа ще означава по-малко сладки домати.

9. Поливайте редовно

Поливайте дълбоко и редовно, докато плодовете се развиват. Нередовното поливане – липсва една седмица и се опитва да компенсира – води до гниене на края на цъфтежа (недостиг на калций) и напукване и разцепване.

Основното правило е да гарантирате, че вашите растения получават достатъчно вода седмично, но по време на горещи и сухи периоди може да се нуждаят от повече. Ако растенията ви започват да изглеждат изсъхнали през по-голямата част от деня, дайте им да пият вода.

След като плодовете започнат да узряват, можете да облекчите поливането. Намаляването на водата ще накара растението да концентрира захарите си за по-добър вкус. Използвайте преценката си. Не задържайте вода толкова много, че растенията непрекъснато да увяхват и да се стресират, или ще отпаднат цветовете и евентуално плодовете си.

отглеждане на домати
Снимка К. Дейв

10. Откъснете вашите здрави и вкусни домати

Дозряването на доматите е почти във властта на времето, но понякога можем да помогнем на нещата. Прищипването на върховете на основните стъбла в началото на лятото ще насърчи неопределените домати (тези с плодове на разположение непрекъснато) да започнат да влагат енергията си в цъфтежа.

Обичат да растат високи, преди да започнат да образуват плодове, така че не се притеснявайте, ако вашите доматени растения не цъфтят през първите месец или два.

Прищипването също е удобен трик към края на лятото, когато искате последните домати да побързат и да узреят.

Превод и снимки saudedica.com