0 1 min 2 години
Сподели

Балон торта, юзу, картофено мляко…

и още завладяващи храни и тенденции за 2022 г, разкриха в докладите на Гигантите на дребно Waitrose и Whole Food.

И още какво има в менюто: храни, добри за нашето здраве, щипка традиция, и много оригиналност!

Много от хората започнаха да обръщат внимание с какво се хранят и как храната влияе върху емоциите им, мислите и не на последно място тялото.

Ястия, които са балансирани,  храни, богати на хранителни вещества; накратко, здравната храна се покачва.

  1. Куркума

Да, точно така Куркума вече е на тренд от известно време, въпреки това, през 2022 година тя може да стане още по-популярен.

Тази азиатска подправка умножава своите употреби и засилва вкуса на нашите ястия, но и на нашите напитки. Ползите за здравето на куркумата са многобройни.

Използвате ли при приготвянето на ястия подправката куркума?

снимка Pixabay

2. Цветето хибискус

В допълнение към вкусен аромат, цветето хибискус предлага плодов и вкус в устата. Това ядливо цвете е все по-популярно сред готвачите, по-специално при приготвянето на сосове и коктейли.

Цветето хибискус съдържа витамин С и има антиоксидантни свойства. Често се използва в козметични продукти – като съставка за кожата. Също така може да ни помогне да се борим с умората.

Със сигурност сте чували за соево мляко, бадемово мляко, овесено мляко или кокосово мляко, но най-новото растително картофено мляко е цитирано в доклада на UK Waitrose!

Споделя се, че това мляко е дори по-добре за от планетата от соевото мляко.

Консумира се главно в Швеция (откъдето произхожда) и Обединеното кралство.

 

Друга модерен продукт в чиниите ни, която също предлага ползи за здравето: слънчогледовите семки. Консумирането на слънчогледовите семки са богати на хранителни вещества и витамини. Срещат се като аперитив, в салати, в месни ястия, но също и в спрейове и сладоледи.

Юзу е особено популярен плод сред готвачите, които е използван за приготвяне на десерти (например торта с чай матча и юзу), майонеза, сосове и маринати.

Но какъв всъщност е вкусът му сигурно Ви е любопитно?

Този жълт кисел цитрусов плод е от Азия е малкият брат на грейпфрута. Тъй като е пълен с големи семена, юзу има много месеста част, но произвежда малко сок. Сок с киселинен аромат и вкус е смесица от мандарина, лайм и жълт грейпфрут.

снимка © Showbizz Daily

6. Плодове на скара

Ето една тенденция, на която можете да се насладите това лято, за да завършите вашите барбекюта със стил! Проучването на Waitrose посочва, че миналия август търсенето на рецепти за печена диня се е увеличило с 65% на техния сайт. Но като цяло плодовете, печени на барбекю (пъпеши, ананаси, праскови, дини, круши, банани и др.) стават много популярни. Пълни с вкус, те внасят гурме и лека страна в края на вашето хранене.

Отново, това не е нова тенденция сама по себе си, а по-скоро начин на живот, който става все по-често срещан. Няколко проучвания показват, че много домакинства намаляват консумацията на месо поради екологични, здравни или дори икономически причини.

Търсенето на местните фермери се е увеличило рязко през последните две години от началото на пандемията от коронавирус много хора са развили интерес към отговорната консумация. За да се хранят по-добре и да се уверят в произхода на продуктите, които консумират, мнозина избират местни продукти пред  супермаркетите.

9. Нестандарти вкусове

Много цветни, текстурирани, щедри, понякога дори малко кичозни, необичайни торти са много модерни тази година.

Сред най-популярните рецепти са „лава кейк“, „гравитационен кейк“, „бабъл кейк“, „3D кейк“, съчетание на вкусове между спанак с мента.

Истински произведения на изкуството.