Сподели

Светлина и Топлина в Сърцето на Зимата: Стефановден

Празникът на Свети Стефан

Именници на този ден са: Стефан, Стефка, Стефи, Стефчо, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислав, Станислава, Стане, Цако, Цоко, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоянка, Стоичко.

В българската култура и традиции Стефановден, или още наричан Свети Стефан, е един от празниците, които обогатяват зимните дни със значимо значение и топлина. Този празник, честван на 27-ми декември, носи със себе си дълбоко корените в историята и вярата на българския народ.

Св. Стефан е първият християнски мъченик и архидякон в устройващата се Йерусалимска община-църква, в която влизали хора от всички среди и дарявали имотите си.

Юдеите завидели на добре уредената община и го оклеветили. Той бил пребит с камъни. Според поверието Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него. Въпреки ужасното дело, малко преди да предаде богу дух, Свети Стефан се помолил “Господи, не им зачитай този грях” – разказва още житието на светията.

През V век част от мощите му са открити чрез видение, което получил един свещеник, и поставени в Сионския храм в Йерусалим.

Смята се, че денят на светията е последния християнски празник, а дедите ни вярвали, че с този ден се затваря и кръга на старата година.
По традиция, младото семейството отива на гости на кумовете, кръстниците или родителите си, а на трапезата се слагат месни ястия.

Традиционно се приготвя свинско със кисело зеле или баница с месо. От Стефановден до Йордановден се спазват обичаите характерни за Мръсните дни – жените не бива да метат, мият косите си, перат, не се правят венчавки, кръщенета, опела.

На места в Средна и Северна България, вместо на 31 декември именно на Стефановден се спазвал обичая ладуване. Всички моми за женене правят китки и привързват към тях пръстен или друг личен предмет, после го топват в менче пълно с мълчана вода, което се покрива с червено було. На другия ден мома облечена като булка, вади едно по едно китките и докато другите пеят заклинателни песни (ладанки) предвещавала кой за какъв момък ще се омъжи.

Източник http://balkansko-shops.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *