Снимки Shutterstock
Сподели

Коледа е интересно съчетание от множество зимни празници. И въпреки че официално на този ден християните честват Рождество Христово, в народните обичаи по света са се запазили множество екзотични езически елементи.

1. Исландия: Коледната котка

Jólakötturinn (или Коледната котка) идва всяка година в навечерието на Коледа. И не е добра – яде хора. В Исландия има традиция, че всеки, който е работил през годината, получава нови дрехи за Коледа. За да окуражават децата да помагат в къщната работа, родителите им казвали, че Коледната котка ще познае мързеливите деца по това, че нямат нови дрешки за Коледа, и ще ги изяде. Едно от известните стихчета за Коледа окуражава децата да помагат на бедните, за да може и те да имат нови дрешки, които да ги предпазят от Коледната котка.

2. Швеция: Доналд  Дък

Един обичай не е нужно да е стар, за да се превърне в традиция. На Бъдни вечер в Швеция семействата се събират около телевизора в 3 следобед, за да гледат „Доналд Дък и неговите приятели ви пожелават Весела Коледа” (Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul) – шведската версия на „От всички нас за всички вас” – селекция от анимационни филмчета на Дисни, издадени за Коледа през  1958 г., повечето от които нямат нищо общо с празника. Традицията датира от 1959 г., когато в Швеция има два телевизионни канала и достатъчно телевизори във всяко семейство, за да може филмчето на Дисни да се превърне в споделено преживяване. Оттам насетне, винаги когато националната телевизия реши да не излъчва Kalle Anka, зрителите са протестирали филмчето да бъде отново върнато в програмата.

3. Финландия: Ходене на гробища

На Бъдни вечер вие най-вероятно ще си останете вкъщи около трапезата, но във Финландия не е така. Там семейството най-вероятно ще направи разходка до гробищата. Традицията повелява на този ден да се запали свещ в памет на починалите близки, но много семейства, които нямат роднини и предци, погребани там, отиват заради красивата гледка на хилядите запалени свещи. Много гробища имат специално място, където можеш да запалиш свещ за хората, погребани другаде. В Хелзинки около 75% от семействата спазват тази традиция, така че властите осигуряват специални мерки за контролиране на трафика.

4. Испания: Кага Тия

В Каталуния освен коледната елха, си имат и Caga Tiо, или буквално „акащо дръвче”. Защо се нарича така? От 8 декември нататък издълбаният дънер с нарисувано усмихнато лице се „храни” с лакомства и се завива с одеало, за да не настине. На Коледа дървеното човече се слага в камината, удря се с пръчки и му се нарежда да „ака”, т.е. да пуска всички скадкиши, ядки, плодове и бонбони, с които е препълнено. Има и традиционна песен,  която семейството пее, докато налага дънера, окуражавайки го да пуска още лакомства.

5. Уелс: Сивата кобила

Мari Lwyd (в превод „сива кобила“) е стара езическа зимна традиция, която се е практикувала в Уелс още преди празнуването на Коледа да бъде въведено. В най-чистата си форма (която все още се спазва в някои части на Великобритания в навечерието на Нова Година) традицията конят и неговите придружители пристигат на вратата на къщата или кръчмата, където компанията изпява няколко встъпителни стихчета. Следва надговаряне (известно като pwnco), в което хората зад вратата и хората отвън разменят предизвикателства и обиди в рими. В края на словения двубой, който продължава доколкото креативността на двете страни издържи, компанията на кобилата влиза с песен.

Ритуалната сива кобила най-често се състои от череп на кон, закачен на пръчка, и чаршафи, които да покриват човека, който го движи. Понякога има и приспособление, което да задвижва челюстите на коня.

6. Япония: KFC

Празнуването на Коледа в Азия обикновено включва западни традиции, но в Япония тези традиции са оформени от търговски интереси. Празникът поставя специално ударение върху романтичната любов, така че денят обикновено се прекарва с любимия човек. Пекарниците продават коледни сладкиши като традиционни подаръци за любимите същества. И може да се наложи да правите резервация в KFC. Да, Кентъки фрайд чикън. Веригата за бързо хранене е дала да се разбере, че пърженото пиле е традиционно ястие за коледния празник. И действително е така – в Япония.

Източник Обекти

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *