Сподели

Днешните български празници и традиции са се запазили от древността. Новогодишната вечер на 31 декември срещу 1 януари събира цялото семейство, роднини и приятели. Традиционната празнична трапеза е богата – пържоли, свинско с кисело зеле,сърми, печена пуйка или пълнен петел с дреболии, с ориз и с много подправки. 

Най-познатият за Нова година обичай е сурвакането. На 1 януари сурвакари обхождат домовете на близки и съседи и всяко дете носи сурвачка, украсена с преплетени клончета, пуканки и сушени плодове, разноцветни шарени конци и кравайчета. Сурвакарите започват да сурвакат от най-възрастния член на семейството и благославят цялата къща. Домакините даряват на сурвакарите дребни пари, орехи, сушени плодове и малки подаръци.

Ето още какво е добре да имате на новогодишната трапеза за здраве и щастие:

Грозде – Гроздето е преди всичко символ на здраве и сила, така че се препоръчва веднага след 12 да изядете зърно грозде. *препоръчва се за тези които са си задвижили метаболизма

Риба – Тя е символ на движение без препятствия, така че ви намеква, че ще плувате във всички области.

Свинско месо – Свинското месо е символ на богатство.

Зелена салата – Тя символизира хармония, природа и късмет и дълголетие.

На масата на Нова година трябва да има лук, чесън, сушени плодове, жито, орехи, туршия, плодове, които се запазват до Йорданов ден.

Баницата с късмети се приготвя с в нея се слагат късмети и малки дрянови клончета с пъпки или дрян. Всеки си взима парче от баницата, която е приготвена от домакинята, а късметът определя предстоящата година.

Дряновите клончета след вечеря се хвърлят в огъня – ако изпукат е на здраве и берекет.

Най-познатият за Нова година обичай е сурвакането.

На 1 януари сурвакари обхождат домовете на близки и съседи и всяко дете носи сурвачка, украсена с преплетени клончета, пуканки и сушени плодове, разноцветни шарени конци и кравайчета.

Сурвакарите започват да сурвакат от най-възрастния член на семейството и благославят цялата къща. Домакините даряват на сурвакарите дребни пари, орехи, сушени плодове и малки подаръци.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *