0 1 min 2 години
Сподели

Шоколадът е едно от най-големите удоволствия в живота, което дава надежда в мрака на иначе мрачното кулинарно изживяване. 

Шоколадът не намери своя път в кулинарния репертоар на западния свят, докато испанците не научиха за него от народа на маите в Мезоамерика.

 От това просто начало тя се разпространи по целия свят, за да бъде едно от най-желаните лакомства от всички социални и икономически класи. Денят на шоколада празнува историята на това вкусно лакомство, особено в една от най-популярните му форми, разнообразие от шоколадови бонбони.

История на Деня на шоколада

След като открили шоколада, испанците всъщност запазили новото вещество за себе си в продължение на много години. През 1579 г. испански кораб е нападнат от английски пирати, намирайки го пълен с какаови зърна. Тъй като не били запознати с вкусната субстанция, те запалили кораба, мислейки, че са превзели съд, пълен с овчи изпражнения. Испанците се влюбиха в веществото и първи започнаха да добавят захар към него.

През цялото това време той се консумираше по същия начин, както консумираме горещ шоколад или кафе днес, така че кога се появиха твърдите шоколади? През 1829 г. е изобретена пресата за какао, а с нея идва и твърдият шоколад. Това изобретение имаше за цел да донесе шоколад на света, извеждайки го от изключителната провинция на богатите. Вместо това създаде изцяло нов вид шоколад и промени естеството на десертите завинаги.

През 1847 г. е изобретен първият шоколадов блок и 1000-годишната му история като вещество, консумирано само като течност, приключи. През 1875 г. се създава млечен шоколад и всяка иновация от там нататък е насочена към това да направи шоколада по-богат, по-кремообразен и по-вкусен от всякога. Това е този начален бар и всичко след него празнува Денят на шоколада.

Тази година се отбелязва на 29 ноември 2021.