Сподели

Драката е бодлив, силноразколонен храст. Среща се на територията на Южна Европа, Западна и Централна Азия. В България е разпространена почти из цялата страна с надморска височина до 600м.

Поверия :

-Когато Адам и Ева съгрешили, Бог ги изгонил от Райските градини и ги проклел при всяка тяхна стъпка по земята да никнат бодили.

-Когато разпънали Христос на кръста, венецът на главата му е бил направен от клони на драката, а от там и името – Венецът на Христос.

-Според друга легенда в началото на създаването на света всички са живеели хармонично и задружно, всеки ползвал природните богатства колкото му били нужно.

Но се появило Злото и тогава всичко живо се е снабдило с някакви средства за отбрана, човекът с оръжия, животните със зъби и нокти, растенията с тръни и отрова.

Дали от тогава драката има толкова остри бодли няма как да знаем, но със сигурност оправдава името си.

Растението цъфти от юни до септември. След като цветовете придобият жълтозелен или кафяв цвят се берат. Сушат се в проветриви помещения или на слънце.

Правят се чайове и отвари. Помагат при стомашно разстройство, нощно напикаване, за пречистване на кръвта, при високо кръвно налягане. Особено много помага при кашлица и бронхит.

Трябва да се знае, че не можем да приемаме безразборно чайове от драка, тъй като можем да получим неразположение на храносмилането или бъбреците.