0 1 min 2 години
Сподели

Какво се случва в тялото през първия час след преяждането?

С празниците има богати обилни и пълни с храна трапези. Проблемът по празниците е преяждането. Всяка година по болниците се приемат стотици злоупотребили с храна и алкохол. Какво трябва да се знае за преяждането и какво трябва да се прави, за да не си развалим празниците по този ужасен начин?

През първите минути на преяжданетоСлед поглъщането на храна, въглехидратите се обработват и усвояват още в устата, особено захарите. През това време мозъкът изпраща сигнали, че иска още, тъй  като вкусовите рецептори са раздразнени и така се поглъща още излишни количества храна.

30 минути до час след преяждането

След предястието, основното и десерта, заедно с всички добавки към тях, инсулинът е скочил до небето, мъчейки се да компенсира екстремно високите нива на кръвна захар. Това важи и за хората, които нямат диабет.

Ако е погълнато голямо количество солени храни, отколкото сладки, стените на кръвоносните съдове стават по-твърди и нееластични. Редовната консумация на по-солени храни води до втвърдяване на кръвоносните съдове.

Един час след преяждането

Черният дроб вече е претоварен. Хранителните вещества, които трябва да смилат храната, са в несъответстващи количества, защото обстановката е крайно объркваща и пренаситена от различни хранителни вещества. В повечето случай всичко се трупа на места, на които не бихме искали това да се случва.

Шансовете да се блокира организма са много големи. Трупането на килограми е най-малкия проблем.

Как да избегнем преяждането по празниците

За да се запълни стомаха и да се намали желанието за още храна. може да се пие повече нискокалорични напитки и течности. Това е най-вече вода, сокове от пресни плодове и зеленчуци. Газираните напитки и натуралните сокове носят празни калории на тялото под формата захари.

Хубаво е да се избягва да се слагат всички ястия на масата. По празниците това е почти невъзможно, затова другия вариант е да сервирате в порция в чиниите. Малките порции също са решение, когато имаме желание да се предпазим от преяждане. Така ще избегнем допълнително сипване втора или трета порция.

Лакомията е най-големият враг на здравето по време на празниците.

Паузи

Интервалите на различни видове храна в стомаха са важни. Това дава възможност на черния дроб, стомаха и жлъчката да секретират съответния ензим, необходим за разграждането.

Така се избягва подуването, тежестта, подпирането, паренето и киселини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *