Сподели

Това е японската техника за пържене темпура и какво трябва да знаем, за да я овладеем. Научете повече за темпура – магията на японското пържене.

Темпура - магията на японското пържене
 © istockphoto.com

Какво е темпура?

Темпура е дума, която сте чували, ако сте ходили в японски ресторант или заведение, в което се предлага суши.

Приготвено с тесто за темпура. Тази японска техника се състои от морски дарове или зеленчуци, потопени в тесто и пържени в дълбочина.

Португалските йезуитски мисионери въвеждат рецептата за темпура в Япония през шестнадесети век (около 1549 г.). Мнозина вярват, че португалският йезуит Токугава Иеясу, основател и първи шогун на японския шогунат Токугава, е обичал темпурата. От ерата на Генроку (септември 1688 – март 1704), темпурата традиционно е била много популярна храна, ядена от улични търговци, наречена „ятай“.

Днес готвачите от цял ​​свят включват ястия от темпура в менютата си. Те използват голямо разнообразие от различни теста и съставки, включително нетрадиционни броколи, тиквички и аспержи. Готвачите също потапят сухи плодове в тесто за темпура. Някои американски ресторанти сервират пиле и сирена, особено моцарела, в стил темпура.

За любителите на суши, по-новата вариация на темпура суши предлага нов начин да се насладите на деликатеса. Готвачите на Shushi tempura запържват цели парчета деликатно суши и го сервират на красива чиния.