Сподели

Във възможно най-щастливото време на годината, Коледа, хората по целия свят се подготвят за празничния сезон, който обикновено е свързан с обилна храна и веселие. А за мнозина обаче Коледните пости представляват важна част от тази традиция, започващи всяка година – от 15 ноември до Бъдни вечер – 24 декември.

Традиции на Коледните пости:

Коледните пости имат дълга история и се коренят в религиозни и културни практики. За християните, постът представлява време за самоочистване и приготвяне за раждането на Исус Христос. Византийската традиция, която превърна Коледния пост в 40-дневен период преди Коледа, включва отказване от животинска храна и продукти от животински произход. В последните дни от поста, обаче, хората се наслаждават на богати и вкусни ястия, за да отпразнуват дългоочаквания празник.

Значение на Коледните пости:

Отказването от определени видове храна и практикуването на самоограничение през Коледния пост има за цел не само физическо, но и духовно подготвяне. Хората се отказват от излишества и се фокусират върху по-висшия смисъл на празничния сезон. Заедно с това постът служи и като израз на солидарност с по-бедните и нуждаещи се, като често се правят дарения за благотворителност.

Здравословни подходи към Коледните пости:

В днешно време все повече хора избират по-здравословен подход към Коледните пости. Вместо просто отказване от определени храни, те избират да включат в диетата си по-много зърнени храни, плодове, зеленчуци и бобови. Този подход не само помага за поддържане на здравословно тяло, но и предоставя възможност за експериментиране с нови вкусове и рецепти.

Важно е да се отбележи, че Коледните пости се приемат в различни форми в зависимост от религиозните и културни традиции. Независимо от формата, те предоставят възможност за рефлексия, самообновление и по-здравословен начин на живот.

С Коледните пости хората се връщат към основите на празничната традиция и съчетават това с модерния подход към храната.

Какво трябва да изключим по време на Коледните пости?

От 15 ноември до Коледа човек трябва да изключи всякакви животински храни от своето меню.

В този период може да се консумират различни видове ядки, семена, плодове, зеленчуци, бобови храни и други.

Постите могат да ни помогнат да организираме нашият режим и здравословно хранене, дори и да не сме религиозни.
По време на Коледните пости има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио (за предпочитане зехтин).

През останалото време е разрешено вино, риба и морски продукти с изключение на сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.

Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират в някои от дните.

Снимка: Коледни пости

Строго забранен е алкохолът, но  изключение прави само червеното вино, което е символ на Христовата кръв. То може да се консумира в умерено количества, с изключение на сряда и петък.

Препоръчително е два дни да се приготвят зеленчуци на пара. Те могат да бъдат основното ястие. В менюто може да се включат зеленчукови супи.

Ето и постите по дати:

15-22 ноември – спазва се строг пост
23 ноември – 19 декември – позволено е вино, риба и морски дарове – с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.
20-24 декември – отново спазваме строг пост. В последната нощ отбелязваме Бъдни вечер.
25 декември – вече може да се блажи – т.е хапва месо и млечни продукти

Важно: От постите са освободени малки деца, бременни, болни и стари хора. Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

Снимка: Коледни пости

iStock/ Guliver

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *