За теб – www.zatebbg.net Новини, Езотерика, Мистика, Рожденици, Вкусни изкушения, Празници, България, Здраве и още

Какво е Агорафобията?

Сподели

Агорафобията е психическо заболяване(тревожно разстройство) предимно у жените, което обикновено бива съпровождано от панически атаки. То се изразява в страх от открито пространство, който е в следствие на преживян стрес. Болния изпитва ужас от елементарни неща, като например разходка сред природата, по градските улици, пътуване в автобуси, метро, влакове и други видове транспорт. При някой пациенти може да се наблюдава дори и страх от влизане в магазин или в други обобществени сгради, където има по голямо струпване на хора.

Агорафобия  се превежда от гръцки: „страх от излизане на открит  площад“. Болестта е позната още от древността и е свързана с нервната система у човека.Това заболяване, е много коварно, то не убива своите жертви, но ги превръща в доброволни затворници в собствения си дом. Хората страдащи от агорафобия имат следните симптоми:

 1. Панически смъртен страх, при напускане на домът. Всяко излизане на улицата е съпровождано със страх и усещането, че сте отишли прекалено далече и няма да може да се върнете обратно.
 2. Сърцебиенето, е основен симптом на агорафобията, то се появява зареди страха от умиране, когато човек излезе от къщи. Обикновено страдащия си мисли, че получава инфаркт или инсулт и всеки момент ще падне безпомощен на земята.
 3. Омекване на краката, така наречените памучни крака са също един от симптомите на агорафобията. Болният чувства слабост в краката, но същевременно се стреми да се движи бързо и да се прибере у дома, възможно най-скоро където се чувства добре.
 4. Световъртеж появява в момента на получаването на паническите атаки и е още един от признаците убеждаващ болния, че той умира, което е едно фалшиво усещане.
 5. Задъхване и недостиг на въздух, това са симптоми, които се проявяват обикновено в напредналия стадии на болестта и може да е признак и на някакво дихателно или сърдечно заболяване. Струва си да му се обърне, внимание и да се потърси лекарска помощ.
 6. Повръщане и гадене. При излизане от вкъщи зареди нервното напрежение и паническите атаки може да се стигне до повръщане и гадена.
 7. Излишни килограми. След дълго боледуване, ако не се вземат мерки болните обикновено в резултат от обездвижването и затворения начина на живот са с наднормено тегло.Страхът от откритото пространство е придружен със сърцебиене, световъртеж, гадене, задух и други усещания. Тези симптоми говорят за агорафобия.

Паническите атаки са заболяване на вегетативната нервна система, те са последствие от работата на надбъбречните жлези, които при страх изхвърлят огромно количество адреналин в кръвта, зареди адреналина човек се плаши още повече, той създава усещането за предсмъртно състояние и тогава започва сърцебиенето, след него завиването на свят, задъхването и т.н.. Обикновено  тогава болния ускорява походката с цел да намери укритие в затворено помещение или да се прибере в къщи. След прибирането си в къщи, веднага щом затвори вратата човек се чувства по-добре и по-спокойно, страхът е преминал, той е останал на улицата, където щастливи хора продължават разходката си.

Социално поведение на болния:

 • Болния се затваря в себе си и в къщи, той спира да общува с приятелите си и се превръща в отшелник.
 • Престава да ходи на работа. В много от случаите болните престават да ходят на работа. Това обикновено е предшествано от ходене на работа с такси или други алтернативни методи, само не пеша.
 • Интернет заменя реалния живот. Изключително общуване по Интернет с заобикалящия свят, създаване на нереална представа за живота.
 • Вкопчване в любимия или любимата. Болните от агорафобия са изключително привързани към своите половинки ако имат такива разбира се.
 • Нежелание за започване на нови начинания. Рядко хората страдащи от болестта имат сили да започнат нещо ново.

Как се лекува агорафобия?

Преди да започнем лечението на агорафобия, трябва да се убедим, че настина страдаме от това коварно заболяване. За целта, е необходимо да проведем медицински изследвания за да може лекар да определи до колко симптомите със свързани с  заболяването.

 • Психотерапия. Един от начините да излекувате агорафобия е психотерапия. Прилага се терапия с помощта, на която психолог се опитва да ви обеди, че не сте болни от инфаркт. но този метод не дава добри резултати.
 • Медикаментозно лечение, няма ефикасно хапче против агорафобия, обикновено докторите предписват успокоителни зареди сърцебиенето, но това не помага когато сте на улицата, а в къщи  пулсът ви е 50 удара. По-рано в Петербург е имаше производител на такъв препарат, но от години той е затворили спрял производство.
 • Диета. Диетата е ефикасен метод за лечение на агорафобия. Едно умерено вегетарианство, може да доведе до частично или пълното излекуване на болестта и то в кратки срокове. Добре е да не се консумира по възможност и хляб и да се храните 5 пъти на ден в малки количества. Още след първия месец на подобно „гладуване“ ще можете да усетите ползата от диетата, ще отслабнете и ще ходите по-лесно. Ако правите всичко правилно ще се излекувате за около два месеца напълно.
 • Разходки или физически упражнения в къщи. Разхождайте се повече на въздух излизайте от вкъщи когато имате настроение, не е необходимо да се насилвате всеки ден. Има хора, които страдайки от агорафобия с години не са напускали домът си. Те дори не могат да отидат на психолог, зареди усещанията, които имат когато излязат на улицата. В такива случай е по-добре да започнат да правят физически упражнения в къщи.
 • Домашните любимци. Кучета могат да бъдат чудесен стимул за разходка,  те са верен другар и не изоставят приятел в беда. Котките са известни с това, че умеят да лекуват.
 • Ходене по врачки и знахари. Много от болните мистифицират своето заболяване, в чести случай такива хора тръгват да търсят изцеление, като ходят по различни магове и гадателки да им леят куршуми, да им режат под езика или изписват илачи и билки. Разбира се резултатите от подобен вид лечение са съмнителни, но все пак ако вярват в успеха може да проработи ефекта плацебо.

Нека обобщим:

 1. Страдащите от агорафория са нещастни, нямат социален живот, обикновено са се затворили в къщи и нямат приятели.
 2. Агорафобията е заболяване, което трябва да бъде констатирано от лекар, чак когато е доказано, че няма други причини за дадените симптоми можем да започнем лечение. Дори и тогава обаче обикновено болните не вярват на лекаря и си мислят, че са болни от инфаркт или инсулт.
 3. Тази фобия е излечимо заболяване, което се лекува с строга диета,физически упражнения и желание за оздравяване . Добре би повлияло, ако имате домашен любимец.

Източник ufoport.com

Снимка Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За теб Copyright © All rights reserved.