0 1 min 3 години
Сподели

Името розмарин е с латински корени rosmarinus, което означава морска роса. Попурлярността на розмарина е още от древните гърци, които са го смятали за свещено растение.

Розмаринът (Rosmarinus officinalis) се среща с имената като бабин косъм, индирлия, ливанче или морска роса е вечнозелен полухраст с дървенисто стъбло с миризливи вечнозелени игловидни листа. Клончетата му са покрити с линейни, тесни завити в краищата листа. Розмаринът като диворастящо растение е в Кипър, Черноморието и Средиземноморието. Височината, която може да достигне е от 20 до 80 см. Цветовете на вечнозеленото растение са синкави или виолетови.

Плодовете на розмаринът приличат на малки орехчета. Розмаринът цъфти през юни до август.

В Европа розмаринът е донесен от монаси след това се използва в Франция, Гърция, Португалия, Испания, Италия, Скандинавия, Англия и Германия.

Розмаринът има благоприятно действие при ниско кръвно налягане, нервно разстройство, чувство за напрегнатост. Полезно средство е розмаринът при състояния на отпадналост и полова слабост. Розмаринът помага в отделянето на стомашен сок, като указва добро действие върху дейността на стомаха и червата.

Снимка pixabay.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *