Сподели

Броколите (Brassica oleracea var. italica) са под вид растение от семейство Кръстоцветни, чиято цветна глава се използва като зеленчук. Думата броколи произлиза от италиански (broccolo) и означава в множествено число „цъфтящи върхове на зелето“ също “разклонение“, „клон“ или „ръка“ за кръстосаните стъбла, като миниатюрни дръвчета с цветове.

Ботаническото име на това растение е Брасика – зеленчуци от типа на зелето. От семейството на броколите са карфиол т. нар. брюкселско зеле и кейл – къдровото зеле. Без съмнение наименованието му идва от разклонената форма на стеблото.
Броколите е храната на древните римляни расло като диво растение на бреговете на средиземно море около 6-ти век пр.н.е. От времето на Римската империя растението се смята за ценна храна сред италианците.Броколоте са пренесени в Англия от Антверпен в средата на 18-ти век от Петър Шиимекърс. Във Франция, броколото е внесено през 16-ти векотКатеринаМедичи.
В Съединените щати за пръв път са внесени от италианските имигранти, но за търговски цели започва през 1920-те години.

Здравни ползи при консумация

Зеленчукът броколи съдържаща в себе си  сулфорафан. Китайски учени установиха, че за да се запази максимално това съединение, той трябва да се запържи набързо, преди да премине друга термична обработка. 

Нещата обаче не са толкова прости и бързи. Пълното с витамини броколи първо трябва да бъде пулверизирано до 2-милиметрови парченца и да престои така 90 минути. Чак тогава зеленчукът има свойството да предпазва от рак и намалява кръвната захар.

Броколито се препоръчва да се консумира сурово, готвенето и други топлинни процеси разрушават някои от  неговите антиоксиданти. Броколи високо съдържание на  витамин С и калций, колкото пълномаслено мляко с висока спетен на абсорбиране, и има противоракови и противовирусни качества от съдържанието си на селен. Този зеленчук регулира имунната система, голямо количество каротиноиди, важни за тимусната жлеза.

Притежават завиден запас от витамини от В-групата, необходими за поддържането на нервната система. Богати са и на фибри, подпомагащи работата на храносмилателната система, а прочистващите им свойства оказват благотворно влияние върху черния дроб.

Консумирайте броколи 2-3 пъти седмично, за да избегнете туморни и сърдечни заболявания, както и простуди.

 

 • богатo е на витамините: витамини С, В5, В9 и про-витамин А
 • богатo е на минералите: желязо, фосфор, магнезий и калий

Видове броколи

Броколито обикновенно се среща зелено, бяло или лилаво. Сред разновидностите на броколито е карфиолното броколи, което силно напомня за карфиола и брокоцветното броколи, което е кръстоска между броколи и карфиол. Различните сортове броколи, имат различно разклонени стъбла, дължината им често варира в тегловна част, спрямо големината и броя на цветчетата (цветната част).

Как да си изберем броколи

Когато избирате броколи трябва да търсете малки стегнати гроздове с тъмно зелен или лилав отенък. Трябва да се избягват пожълтели броколи, с дебели и твърди стъбла, с разтворени гроздове или влажни стъбла.

Листата трябва да бъдат тъмно зелени и прибрани към стеблото, а повърхността на последното следва да е гладка без наранявания.

Прясното броколи, може да се запази до пет дни в хладилник, ако се постави сухо. Замразеното броколи може да се съхранява във фризер в продължение на година.

Видове продукти от броколи

Броколи може да закупите в прясно или замразено състояние. Обикновено замразеното е на глави или нарязано на парчета с различна големина.

Начини за приготвяне на броколи

Сурово:

 • на дребни парчета  в салата
 • на резени в сандвич

Варено:

 • леко сварено (вари се бързо, за около 5 до 10 минути, според температурата на
 • добре сварено на пюре

Печено:

 • на фурна в комбинация с меса и сирена
 • на скара (шиш в комбинация с меса и сирена)
 • на тиган като гарнитура на меса

Подправки:

 • сос бешмел
 • сос холъндайз
 • добре се понася с масло (ако последното се добави след сваряване)

 

Снимка pixabay.com

 

Това съдържание е само за информационни и образователни цели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *