0 1 min 2 години
Сподели

Декември е.  Месецът пълнен с  зимни  празници  като Никулден, Студентския празник, Игнажден Бъдни вечер, Коледа, Ханука, посрещане на Новата година. Това е и времето, в което семействата се събират в топлината на домовете си.

Този месец още в първите дни много от нас са заплатени с магията и действията ни са насочени към благотворителност и мир. През 12-тия  последния месец на годината Декември изпълнен с вдъхновение на вяра, активни сме както в света на бизнеса, така и в личния живот – разпродажби, пазаруване, семейни събития, училищни ваканции и сезонни промени ни напомнят за миналото, когато гледаме вперени в нашето бъдеще.

Много от вас може би не знаят че името на месеца идва от латинската дума „decem“, което означава десет според римския календар. Декември е бил 10-ия месец, който започва през март обаче с въвеждането на юлианския календар за началото на годината е определен датата първи януари и декември става 12-ият месец

Според григорианския календар и има 31 дни.

Старото славянско име на месеца е стоуденъ (студен). Прабългарите наричали този месец Алтом, а народът – снеговей.

Декември е първият типично зимен месец. Обикновено първата за зимата снежна покривка над 5 cm се образува още през първите дни от месеца.

Декември така става 12-ият месец и календарът продължива да отбелязва една година на Земята.

През декември зимното слънцестоене отклонява Северното полукълбо на най-отдалеченото място от слънцето през по-голямата част от месеца жителите му губят около две минути слънчева светлина на ден до зимното слънцестоене.

Зимното слънцестоене бележи началото на зимата и най-краткият ден в календара на този ден нататък дните, бавно се удължават може да не са по-топли, но Земята се накланя доста назад към слънцето..

Родените през декември могат да бъдат характеризирани с три ледено хладни камъни

Танзанитът открит само в Танзания е наситен ледников лилав цвят.

Синият циркон е най-старият минерал на земята и се предлага в различни цветове

Тюркоазът е третият камък който се отличава с цвят в различни нюанси разпостранен в югозападните Съединени Щати и има голямо значение към облеклото.

Любопитен факт

  • Месец декември започва със същия ден от седмицата, с който и септември.

снимка IStock