0 1 min 2 години
Сподели

Каква е разликата между еспресо и обикновено кафе?

Според професионалните баристи всъщност няма значение какъв вид  зърна на кафе ще се  използват или как са печени – всичко е в начина на приготвяне. Горещата вода под налягане през фино смлените кафеени зърна произвежда концентрирана напитка с характерната си деликатна пяна или т.н. каймак. Получения каймак съдържа концентрирани захари и масла от зърна, добавяйки лека сладост, която помага за балансиране на горчивината.

 Вземете еспресо на 23 ноември, за да опитате сами разликата!

Еспресото направи своя дебют в Италия в началото на 20 век, въпреки че кафето е част от италианския живот в продължение на векове.

През 1884 г. е  Първата патентована кафемашина.

Италианец на име Анджело Мориондо патентова задвижвано с пара „моментално“ устройство за приготвяне на кафе, за което се смята, че е първата италианска бар машина, която контролира подаването на пара и вода поотделно чрез кафето.

1905 г следва още Подобрения в машината за еспресо, които са  патентовани.

​След като роденият в Милано Луиджи Беззера патентова редица подобрения на машината за еспресо през 1901 г., първият от патентите му е закупен от Дезидерио Павони, който започва да произвежда машината индустриално в своята работилница в Милано.

Така еспресото получава своята популярност.

Първоначално кафе машините са имали професионално предназначение, а по-късно се пренасят и в домовете на хората. В наши дни, за доброто еспресо са важни 4 неща: правилното смилане на кафе на зърната, еспресо машината, смеската кафе и човекът, който го прави.