Днес, 14 декември, е Световният ден на #Маймуните

Сподели

Всяка година на 14 декември e Световният ден на маймуните отбелязва уникалните характеристики на маймуните. Денят се фокусира и върху други нечовекоподобни примати като маймуни, дребосъци и лемури.

Маймуни, известни още като маймуни, живеят по целия свят. Повече от 260 вида маймуни населяват Африка, Централна Америка, Южна Америка и Азия. Те варират по размер от прости унции като пигмейски мармозет до мандрила при по-тежки 80 килограма. Маймуните са склонни да ходят и на четирите крайника. Като член на семейството на приматите, те се считат за по-малка маймуна. Повечето маймуни имат опашка, макар че не всички имат. Маймуните са разделени в две категории – маймуни от Стария свят и маймуни от Новия свят.

Tехните личности и навици привличат вниманието на хората на много нива. Тези интелигентни бозайници с противоположни палци също живеят в семейни групи. Въпреки това много видове маймуни са застрашени. Някои застрашени видове от цял ​​свят включват:

  • Индри – Намерен в Мадагаскар, този лемур е изправен пред лов поради лов и обезлесяване.
  • Маймуна Ролоуей – Тази брадата маймуна, основана в Кот д’Ивоар и Гана, живее в тропически гори. Те са ловени заради месото си.
  • Западно шимпанзе – Друга маймуна, застрашена от лов, има по-голяма територия. Те живеят в тропическите гори и савани в Западна Африка.
  • Еквадорски белопръст капуцин – местните жители ги ловуват, защото белочелите капуцини заплашват местните култури. Капуцините се простират през Еквадор и Перу.