0 1 min 4 години
Сподели

Дървото грейпфрут достига височина до 4.5-6 метра и има кръгла с разпрострени нагоре клони корона. Формата на плода грейпфрут е кръгла или сплескана дори крушовидна, с до 10-15 см ширина, с фино напукана кора, която има дебелина до 1 cм. Цветът на грейпфрута е бледо-лимонов или е зачервен отвън и бял, порест и горчив отвътре.

Кората на грейпфрута е захаросана, която е важен източник на пектин за запазването на други плодове. Маслото от кората в изцедено или дестилирано състояние се използва за аромат на безалкохолни напитки. Нукатонът е основната съставка в това масло, която ако бъде добавена в сок от грейпфрут на прах, засилва аромата на разтворения сок. За придаване на горчивият вкус на тоник напитките, шоколад и някои видове сладолед от вътрешната кора на грейпфрута се извлича нарингин.

Грейпфрутът е богат на калций, фосфор, желязо и витамин А. В грейпфрута се съдържа голямо количество витамин С и В9, магнезий, калий, ликопен.

Грейпфрута е много полезен за сърдечно-съдова система – чрез нарингина отстранява старите червени кръвни клетки. Сокът от грейпфрут помага при запек, подобрява храносмилането.

Снимка pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *